U. Urbas, siol.net: Sem samo Andrej Baričič, rad pa bi bil Donald Trump

Ali ima premier pravico in dolžnost, da vpliva na imenovanje direktorja največje bolnišnice, ali pa je to povsem prepuščeno članom sveta bolnišnice, ki sledijo navdihu kot kardinali pri izbiri papeža?

Zaupanje v našo največjo bolnišnico je povsem porušeno. Kako ga rešuje novi direktor? Z neprimernim duhovičenjem, arogantnim odnosom, poučevanjem novinarjev. In namesto da bi delal, gre uživat na dopust. Toda to ni njegova krivda. On takšen pač je. Zato je povsem neprimeren za to funkcijo.

Bodo zdravstvo vodili samouki?

Krivda, da je Andrej Baričič prvi mož UKC, je na strani politike. Premiera Mira Cerarja, ker to dovoli svoji ministrici Milojki Kolar in ker se dela, da se to njega ne tiče. Žal ne moreš biti kuhar in nikoli sekljati čebule.

Kajti UKC se spopada s hudimi strokovnimi napakami, ki se merijo v smrtih bolnikov, otrok in ostarelih, s še vedno neznosnimi čakalnimi vrstami, zaostaja pri razvoju in ustvarja izgubo. Da je vodenje največje slovenske bolnišnice v takšnih razmerah prevzel improvizator, podjetnik neobičajnih poslovnih praks, skrivač in ne ravno uspešen humorist, je največja napaka te vlade doslej.

Tri preprosta vprašanja za Mira Cerarja

“Menim, da je prav, da mu damo možnost in pozorno opazujemo, kaj od medijskih informacij drži in kaj ne, in da vidimo, ali se bo izkazal pri delu, ki ga je začel opravljati,” je bil odziv Mira Cerarja na aroganco novega direktorja.

Prepričan sem bil, da ne govori o novem šefu UKC. Zato sem sled zdrave kmečke pameti vseeno še osebno iskal v kabinetu predsednika vlade. Poslal sem tri vprašanja:

Ali se je predsednik vlade pred imenovanjem Andreja Baričiča za v. d. generalnega direktorja UKC sestal z njim glede njegovega imenovanja in izzivov, ki čakajo novega generalnega direktorja naše največje zdravstvene ustanove?
Odgovor iz kabineta predsednika vlade: NE

Ali je zdravstvena ministrica premiera obvestila, da bo A. Baričič imenovan za v. d. generalnega direktorja UKC?
Odgovor iz kabineta predsednika vlade: NE

Kdaj je premier izvedel, da je kandidat za novega v. d. generalnega direktorja g. Baričič?
Odgovor iz kabineta predsednika vlade: Imenovanje vršilca dolžnosti generalnega direktorja UKC Ljubljana ni v neposredni pristojnosti predsednika vlade, zato o tem tudi ni bil predhodno obveščen.

Se lahko končno nehamo sprenevedati?

Naj ponovim: imenovanje generalnega direktorja največje bolnišnice v državi je pač kadrovska odločitev leta. Morda celo mandata vlade, in to ne zgolj aktualne. V vsakdanjem življenju najbolj občutimo, kdo je ključen človek v zdravstvu. Zato ne moremo privoliti v standarde, ki so bolj papeški od papeža, in se delati, da politika ne sme vplivati na ključni podsistem v družbi. Predsednik vlade Miro Cerar bi moral vedeti za imenovanje novega direktorja UKC! Ne nasedajte tarnanju in jokcanju o stricih iz ozadja, vsaj nekdo se mora odločiti namesto teh v vladi.

Ampak ne, modernocentrična stranka se raje želi igrati burlesko. Gledališče se imenuje UKC, akterja sta dva: zdravstvena ministrica in podjetniški improvizator.

Več lahko preberete na siol.net.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.