U. Urbas, siol.net: Kdo ima vizijo, kakšna naj bo Slovenija? Profesor Cerar?

Kakšnega šefa si v službi bolj želite: zahtevnega, zagamanega, usmerjenega k rezultatom, ali prijaznega, mlahavega, neodločnega in brez vizije?

Pozabite na kratkoročne koristi. Pozabite, kaj vam je udobneje, verjamem, da si želite drugačnega šefa, kot ga imate zdaj. Pomislite pa, kakšnega predsednika vlade si želite. Od njega je namreč odvisno, kakšna bo Slovenija čez pet, deset let. In kako boste živeli, ko boste starejši za pet, deset … let.

Zaplet

Vlada določa politiko plač v javnem sektorju in problem te vlade je, da nima nobene plačne politike. S prvim januarjem se namreč končajo varčevalni ukrepi, ki jih je javni sektor sprejel ob začetku krize. Zdaj sindikati razumljivo zahtevajo dvig plač.

Kakšen je odgovor premiera Mira Cerarja? Treba je varčevati.

Akhm.

Razumem, da je bilo v kriznih letih treba varčevati. Ampak po dveh letih solidne rasti je edino, kar znajo Cerarjevi ministri povedati trdorokim sindikalistom, da je treba varčevati??

Še en zaplet

Ker si Slovenija še vedno sposoja, da lahko izplača pokojnine, pa plače učiteljem in zdravnikom in sodnikom, denarja za dvig plač zaposlenim v javnem sektorju ni. Ta posojila, ki jih porabimo sproti, bodo plačevale generacije naših otrok.

Kako torej lahko nadoknadimo, kar smo izgubili v sedmih letih, čemur se je bilo treba odpovedati? Razumnih predlogov ni. Ni jih dala vlada, pričakovati jih od slovenskih sindikatov bi bil čudež.

Kaj pogrešamo?

Tega iz mojih ust ne boste slišali prav pogosto, toda tokrat po mojem mnenju niso krivi sindikati. Ta vlada enostavno nima nobene plačne politike. Po sedmih letih varčevanja je čas za kaj drugega, kot pa govoriti o varčevanju.

Več lahko preberete na siol.net.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.