U. Urbas, siol.net: Iz Slovenije nastaja beznica

Da v Sloveniji kljub zatohlosti in vztrajnemu odganjanju tujih idej, znanja in ljudi še ne veljajo pravila beznice, se lahko zahvalimo EU in lastnikom kapitala, tujim in domačim.

Ta mesec sem nekaj dni preživel v Nemčiji, najbolj zaželeni državi v zdajšnjem preseljevanju narodov. Jasno mi je, da idealne države brez krivic ni. Idealne države niso niti Švedska, Kuba ali Bolivija. Zdi se nam, da je življenje drugje pač lažje in lepše zato, ker nismo čustveno vpeti v tamkajšnje spore, zdrahe in travme.
Kaj se je septembra dogajalo v Nemčiji

Na letalo sem si vzel levičarski tednik Spiegel. Prebiral sem ga že kot dijak, ko sem tri poletja zapored v okolici Ulma ob pol petih zjutraj raznašal časopis.

1. Kancler, ki nikoli ne bo veliki kancler
Najprej preberem članek o nekdanjem kanclerju Gerhardu Schröderju na poslovni poti po Južni Koreji. Novinar na začetku poudari pomen in slavo njegovega poguma, ker si je v zameno za uspešno izpeljavo reform, zaradi katerih je danes Nemčija gospodarska velesila, pred desetimi leti upal izgubiti oblast.

Nato začne z analizo njegovih zdajšnjih aktivnosti, ob katerih levi tednik o levem nekdanjem kanclerju napiše, da zaradi njih nikoli ne bo spoštovan. Z njim so bili namreč na njegovem poslovnem obisku v Seulu. Še vedno je aroganten, ciničen, poln samega sebe, a obenem zvezda. Politični dediščini navkljub se je odločil, da bo raje služil, in sicer zaradi svojega poznanstva s Putinom z ruskimi oligarhi. Gerhard Schröder se vede, kot da nikoli ne bi bil nemški kancler…

2. V postelji z urednikom
Nato članek, kako je šef socialdemokratov Sigmar Gabriel zlezel v posteljo z odgovornim urednikom Bilda, najvplivnejšega nemškega tabloida. Opozarjajo na nehigiensko in za demokracijo nevarno sprego med politikom in časopisom, ki drug drugemu delata politično agendo.

3. Preiskave belih ovratnikov
V nedeljo je izbruhnila afera VW. Ampak v petek – pet dni pozneje – patriarha Martina Winterkorna ni bilo več. Bil je zgodovina, imenovali so že njegovega naslednika Matthiasa Müllerja. Človek iz njegovega ožjega kolektiva, znan po tem, da mu je znal tudi javno nasprotovati, uživa največ zaupanja lastnikov, da bo odslej znal pošteno voditi koncern. Ta teden je že znano, da proti odstavljenemu patriarhu vodijo kriminalistično preiskavo zaradi njegove odgovornosti pri vodenju koncerna.

Še ostreje je v ZDA: namestnica generalnega državnega tožilca Sally Yates je napovedala, da se bo ameriško tožilstvo usmerilo v tožbe zoper posameznike, odgovorne za gospodarski kriminal, ne glede na pripravljenost korporacije za sodelovanje s tožilstvom. Odpustkov si ne bo več mogoče kupovati. Tožilci zahtevajo denarne in zaporne kazni odgovornih, ki so zavajali potrošnike in škodovali okolju.

Kaj se je septembra dogajalo v Sloveniji

Tudi september v Sloveniji ni bil dolgočasen.

1. Otroci umirajo, ampak odgovornim se nič ne zgodi
V Sloveniji je sredi meseca za nekaj pičlih dni odmevalo poročilo o nepravilnostih pri otroški srčni kirurgiji. Posplošujem: izbrani bogovi v belem so se malo igrali, kdo bo dobro zaslužil, malo pa med seboj tekmovali, kdo ima večji ego. Rezultat so mrtvi otroci, povsem porušeno zaupanje bolnikov in strah staršev, ki imajo otroke s prirojenimi srčnimi napakami.

Več lahko preberete na siol.net.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.