Tovariši kolesarji, a smo se za to borili?

Bila je epidemija, bila je stvar, hujša od epidemije – Janez Janša v kabinetu predsednika vlade. In kolesarilo se je. Veliko petkov, množično. Za več demokracije, za reformo političnega sistema, za vladavino prava in človekovih pravic, za svobodo medijev in kulture, za vsem dostopno javno zdravstvo, za vsem dostopna stanovanja … Stranke, ki so želele glasove kolesariata, so se do zahtev opredelile. Ena, novinka, je z direktorjem velikega energetskega podjetja na čelu, zmagala volitve.

Zanimivo, da se je množična podpora kolesarjev prelila tudi k predstavniku ultrakapitalističnega razreda z milijonsko nagrado (pa ne prvič). Podpora se je, kot je izgledalo, tja prelila tudi iz podobnih strank preteklih odrešenikov in tako sta iz igre za nekaj tednov izpadla L Marjana Šarca in S Alenke Bratušek. Nič ne de, čez nekaj tednov je prišlo do združitve konglomerata. Stranka, ki bi ji pripisali največjo podobnost z zahtevami kolesariata – Levica – je, zanimivo, dobila nekaj slabši rezultat, prav tako milejša verzija v obliki SD. Ampak zavezniki so hitro sestavili koalicijo.

Leto in pol je mimo, mi pa ob poročilih o notranjih bojih v največji vladni stranki Svoboda slišimo stavek »Ne bomo dovolili, da kdorkoli ruši stranko, ki je Janeza Janšo odpeljala z oblasti.« Pa sem že mislil, da smo se borili za nekaj več kot le za zrušitev Janeza Janše. A se nismo borili za vse tiste zadeve, naštete v prvem odstavku tega prispevka? A potem je dovolj, da se zruši Janeza in se 4 leta lahko počaka? Zakaj pa so kolesarji pisali program in zahteve in zaveze in vse to?

Pa poglejmo, kaj je volivcu, ki je polagal upanje v vsebino in zaveze te vlade, po letu in pol ostalo. Tatjana Bobnar je javno povedala, da je Robert Golob vršil pritisk na Policijo, za varnostno-obveščevalne službe še ne vemo, ker je bilo to na zaprtem delu seje. Vemo, da je on stal za zamenjavo direktorja Policije. Bobnarjeva in Lindav gresta še dlje in metode Goloba ne razlikujeta od metod Janše. Se je kolesarilo samo za to, da bi dobili Janšo s kodrastimi lasmi? Kaj pa Damir Črnčec? Se je zaradi kolesarjev vsaj on poslovil od vpliva? Ne bo šlo tako zlahka. Tudi on še komandira pol vlade. Njegove metode bodo najbrž zapisane v zahtevah naslednjega vala kolesarjenja. Pa vpliv ljudi iz ozadja? Se nismo zmenili, da tega ne bo? Da bo vlada transparenta in bodo ključni odločevalci sprejemali odločitve? Izgleda tega ni nihče povedal Vesni Vuković, zelo neodvisni novinarki zelo neodvisnega medija Necenzurirano, ki je bil pred volitvami zelo aktiven.

Ampak, smo pa v boju za javno zdravstvo kaj postorili, menda? Kdo bi to bolje storil kot Danijel Bešič Loredan, saj je vendar ime z nekaj teže. On je bil izbran za branitelja javnega zdravstva. Nedostopnega, to ni tako važno, važno je le, da je državno. Pa se je tudi on že poslovil. Predsednik vlade mu je menda kar sam spisal odstopno izjavo in mu jo ponudil v podpis. Njegova naslednica, ki je nikjer nismo izvolili, na srečo reforme ne obljublja, tako da se nam za državno zdravstvo pač ni treba bati. Dostopno pa itak že skoraj ni več.

Aja, vmes je iz New Yorka priletela in iz vlade odletela ena ključnih stebrov vlade, ministrica Sanja Ajanović Hovnik, ker je denar razdelila svojim. Na srečo jim ga ni bilo treba vrniti. Ampak ni panike, njeni so tudi naši. Vmes se je depolitiziral RTV, sicer s totalitarističnim metodami, pa vendar. Kolesariat je menda dal mandat tudi za to. Ko gre za našo stvar, so dovoljeni tudi izredni ukrepi. Stanovanj za najbolj pridne kolesarje ne bo. Tudi za vse druge še ne. Pa ni krivo pomanjkanje volje, bolj pomanjkanje sposobnosti.

Tako je to, če daš stranki, ki še nikoli ni bila v koaliciji, pretežka ministrstva. Žal bodo in že čutijo pomanjkanje sposobnosti celotne vlade predvsem prebivalci poplavljenih območij. Ne vem, kdo v svetu kolesarjev predstavlja Boga, ampak naj jim on pomaga. Se je pa pomembno izboljšalo komuniciranje. Jelkota ni več. To je pa tudi vse. Predsednik vlade med vprašanjem odkoraka s tiskovne konference, napoveduje neuresničljive zadeve, jezik ga prehiti povprečno 2x na teden, Šarec bi snemal resničnostne šove za 2 milijona evrov ….

Ko smo ravno pri Šarcu – on nas je pa res zatajil – namesto demilitarizacije je napovedal rekordne investicije v vojsko. O tem bomo govorili na naslednjem zasedanju politbiroja. Ampak naši so čist’ drugačni. Naši so za človekove pravice pa pravno državo pa to. Glavni sovražnik je še vedno Janez Janša. Ni važno, če nam spodleti skoraj vsak projekt, če nam stranka razpada pri živem telesu, pred očmi mora biti samo eno – teror – strah pred JJ. Ker če pademo mi, pride on nazaj. Za ta posvečeni cilj bomo žrtvovali vse. Tovariši kolesarji, a smo se za to borili?

* V izogib zmedi naj pojasnim, da nisem kolesaril, nisem podpornik te vlade in prvoosebni nagovor uporabljam zgolj zaradi dramatičnosti in cinizma, ki ga prinaša.1 komentar

  1. Kolesarjem in vsem drugim “vse bi naredili, da ne bi delali”, se bo z odhodom te vlade, razbila skleda. Tako naklonjena in tako radodarna do njih, ne bo več nobena vlada, z Janezom Janšo ali brez.

Comments are closed.