Tito vodja skupine za likvidacije

Avtor knjige ”Tito skrivnost stoletja” Pero Simić je na predstavitvi najnovejših odkritij o nekdanjem jugoslovanskem predsedniku razkril, da je bil Tito med drugim vodja skupine za likvidacijo Stalinovih oporečnikov v času španske državljanske vojne. Ta odkritja bodo dodana k nemški izdaji knjige, ki bo predstavljena na Frankfurtskem knjižnem sejmu.

Simić je pojasnil, da je v Arhivu Slovenije našel dokumente, ki opisujejo Titovo sodelovanje v španski državljanski vojni. Stalinove specialne službe so ga takrat poslale v Španijo, kjer je vodil predstavnike IV. odseka sovjetske varnostno-obveščevalne službe NKVD in deloval pri likvidacijah vseh oporečnikov Josifa Visarianoviča Stalina, t.i. trockistov. Kot vodja je hodil tudi v Španijo na inšpekcijska potovanja, ki so trajala dan ali dva.

/ … /

Kot poudarja avtor knjige, je šokantno dejstvo, da smo živeli v državi, ki jo je simboliziral človek s takšno biografijo. “V kolikor je imel Tito do konca življenja svojo tajno službo in je Edvard Kardelj prav tako delal za NKVD, se na novo postavljajo vprašanja, v kakšni državi smo živeli in kakšni ljudje so jo ustvarili,” pravi Simič. Poleg tega meni, da vsa ta odkrita dejstva zahtevajo ponovno interpretacijo vloge teh ljudi v jugoslovanski zgodovini.

Po navedbah Simića naj bi te dokumente in dejstva pred njim že videl zgodovinar ter pisec knjige Tito in tovariši Jože Pirjevec, ki pa naj bi jih zaobšel in spustil. Sam razlogov za to ne pozna, vendar se je po njegovem prepričanju “delalo na tem, da se prizna to, kar se mora priznati, nekaj pa naj bi ostalo še nepoznano.”

Slovenski zgodovinar Jože Dežman je o Simiću povedal, da je eden vodilnih pri kritičnem pristopu do mita jugoslovanskega predsednika. Bo pa po njegovo dolg proces, da se iz “titofilnega bajeslovja” spustimo na realne predstave o njem.

Več: Dnevnik