Tino Mamić: Ali na FDV sploh vedo, kaj je demokracija?

fdvNekega majskega jutra me je presenetilo pismo študentov FDV. Takole so napisali:
“Smo študentje Novinarstva na Fakulteti za družbene vede in pri predmetu Televizijski praktikum pripravljamo prispevek o razdvojenosti slovenskega novinarstva. Ker nas zanima Vaše mnenje o tej problematiki, Vas prosimo za krajši intervju, ki bi ga posneli s kamero. Radi bi izvedeli, zakaj imamo dve novinarski društvi ter kaj to pomeni za slovensko družbo, novinarstvo in medijski prostor. Zanima nas tudi etični vidik te problematike.”

Pustimo imena, da ne bi kdo kaj zameril. A tema je (t)ista, ki jo nekateri novinarski krogi že leta in leta ponavljajo kot mantro. Za teme so krivi profesorji, ne študentje. Posebej na FDV, kjer moraš zelo kimati, če nočeš slabših ocen. Vem iz prve roke. In profesorji na FDV natnčno vedo, kako blatiti demokracijo in zatirati svobodo mišljenja. Zato taka vprašanja.

Bodočim kolegom sem takole odgovoril:
“Razdvojenost med novinarji ne obstaja. Razen, če rečemo razdvojenosti, da imajo v ZDA dva kandidata za predsednika države in so zato ljudje razdvojeni. Živimo namreč v svobodni državi, kjer so različna mnenja ne le dovoljena, ampak gibalo razvoja. To je temelj demokracije.
Imamo pa v slovenskem novinarstvu ogromno problemov z etiko. Kršenje novinarskega kodeksa je naša vsakodnevnica. O tem bi bilo smiselno razpravljati. Zakaj imamo dve društvi, pa je odgovor preprost in povsem kratek: ker živimo v demokratični državi.
Priznam, da ne razumem, zakaj si študentje novinarstva postavljate taka vprašanja, ki so bolj za študente filozofije ali, mogoče kvečjemu, za študente politologije.”

Kajpada nisem dobil nobenega odgovora.

Tino Mamić