Takoj prekličite to sramotno prepoved!

Gospa mag. Ksenja Klampfer, UE Maribor!

V imenu svobode, demokracije in slovenske ustave odločno protestiram proti odločitvi o prepovedi koncerta hrvaškega glasbenika Marka Perkovića Thompsona in pozivam, da takšno neustavno nedemokratično odločitev v najkrajšem možnem času prekličete! To je odločitev, kakršne še ni bilo v zgodovini slovenske države. Spada v nek drug, totalitarni čas, če konkretno povemo, v totalitarni jugokomunistični režim. Tako so delali zadrgnjeni komunistični totalitarci z največjo zvezdo popularne glasbe 60. let Vice Vukovom, Dalmatincem enako kot Thompsonom, ki se je ob obračunu s hrvaško pomladjo po letu 1971 naenkrat ni smelo več slišati nikjer v Jugoslaviji in to kar polnih 18 let.

Ni mi jasno, odkod si vi jemljete pravico, da boste v današnji Sloveniji svobodnim državljanom določali, kakšno glasbo in s kakšnimi sporočili smejo poslušati, kakšne pa ne? Kakšne glasbene dogodke, kakšne koncerte spremljati, kakšne pa ne. Takšnega pokroviteljstva slovenski državljani 21. stoletja pač ne potrebujemo, ne rabimo tega diktata nad nami. Si ga končno niti ne dovolimo več!  Če gre za  vašo osebno odločitev – potem vam veljajo besede: Kdo pa vi mislite da ste? Josip Broz Tito ali kdo? Kim ili Sung morda? Če pa sledite neke politične direktive, ste pa brezhrbtenični in neprofesionalni. Nihče od oblastnikov vam niti nima pravice dajati kakršnihkoli političnih direktiv, celo sugestij ne!

Da to počnete iz varnostnih razlogov, je popoln blef. Da je 28 vstopnic prodanih neznano kje v tujini ( celo v Avstriji in na Hrvaškem, si mislite v kakšnih nevarnih državah – med najmanj varnostno tveganimi po primerjalnih podatkih Europola sicer, v Evropi in svetu), kar vam je servirala PU Maribor, povsem za lase privlečen razlog prepovedi, je menda jasno z Marsa. Očitno gre za politične motive in politično cenzuro in sramoten poizkus diktata enega dela državljanov nad drugimi. Pri tem se hrvaškemu glasbeniku povsem izmišljeno podtika, insinuira domnevno ustaštvo in profašizem. Bi v tem primeru res bil Marko Perković Thompson najljubši glasbenik hrvaške predsednice Kolinde Grabar Kitarović, profesionalne uspešne diplomatke in zmerne političarke, ki ji je posebej ljubo, kadar doma s svojimi otroci prepevajo njegove uspešnice? Bi tedaj res njegove koncerte množično obiskovale hrvaške družine, mladina in otroci? Bi na njegove koncerte vabili med oznanili ob koncu katoliških svetih maš, bi tedaj res na njegovih koncertih nastopali redovniški, npr. frančiščanski pevski zbori?

Marko Perković Thompson je glasbenik domoljubja, tradicionalnih družinskih vrednot in vere v Boga in pomoč Matere Božje. Se sploh zavedate, kaj si vi v svobodni demokratični državi dovoljujete prepovedovati?! Njegovo domoljubje nima nič z ustaštvom, ampak je v celoti porojeno v hrvaški domovinski vojni 90. let, ko se je bodoči glasbenik kot mlad fant odzval na klic po obrambi s strani JLA in paravojaških srbskih milic napadenega doma in domovine. Prav iste agresije, ki jo je bila deležna v prvih dneh po razglasitvi državnosti 25.06.1991. tudi Republika Slovenija, iste agresije, proti kateri se je v desetdnevni vojni zgodovinskega pomena takrat Slovenija uspešno obranila.

Če vi, gospa mag. Ksenja Klampfer Marku Perkoviću Thompsonu odrekate pravico do domoljubja, izraženega v njegovem primeru tudi skozi lastno etno-rock glasbo in pravico do vojaškega sodelovanja pri obrambi doma in domovine ob takratni agresiji, če ga za to obsojate in celo prepovedujete njegove koncerte , se postavlja nujno vprašanje –  na kateri strani ste vi pravzaprav bili ob agresiji na Slovenijo ( in Hrvaško in BiH, gre končno za isto agresijo in iste agresorje) leta 1991? Skupaj z ostalimi, ki so se tako angažirali, da bi omenjeni koncert v Mariboru prepovedali.

Še enkrat – na kateri strani ste bili? Na kateri strani danes ste? Pa ja ne na strani Željka Ražnjatovića Arkana in njegove žene Cece? Voditelja agresorskih paravojaških milic, pred tem pa že udbovskega likvidatorja med emigracijo na zahodu; poveljnika nelegalnih enot, ki so imele v tej vojni polne roke krvi bošnjaškega in hrvaškega prebivalstva, polne roke krvi nedožnih civilov? Medtem ko Thompsona, ki je samo branil napadeno domovino in pisal glasbo, s katero je moralno dvigoval vojne tovariše, prepovedujete, ima tista Ceca, ki se je oborožena sredi porušenega osvojenega Vukovarja slikala s pijanimi četniškimi osvajalskimi enotami, na isti dan nemoteno koncert sredi Slovenije. Kdovekateri po vrsti, promoviran s strani številnih komercialnih medijev; nikoli postavljan pod vprašaj s strani policije in upravnih enot, kot je vaša. Pa kje mi živimo, kje nam je pamet, da se to dogaja, odkod taka sprevrženost in dvojna merila – pravzaprav huje od dvojnih meril, ker niti ne gre za primerljive osebnosti?!

Ponavljam – na kateri strani pa ste bili in ste v agresiji in vojni ob nastanku Republike Slovenije? Pa ja ne bi bili morda del marionetnega režima, ki bi se v Sloveniji poleti 1991 vzpostavil, če bi zmagala JLA in ne obrambne sile nove slovenske države? Če ste tako naravnani, se človeku mimogrede postavlja vprašanje, kako je bilo mogoče, da je razvoj v četrt stoletja nove države šel smeri, da v njej očitno držijo vajeti odločanja tisti, ki te države, demokratične in neodvisne Slovenije niti želeli niso, tisti ki so pa bili zanjo in so požrtvovalno nastopili proti agresorjem, pa jim niti več glasbe in glasbenih sporočil po njihovem okusu ni več dovoljeno poslušati. Ali je to sploh mogoče, ali so samo moraste sanje?

Pa ne da potrebno v Sloveniji za neko normalnost, za normalen odnos do temeljnih in v ustavo zapisanih vrednot ponoviti lekciji iz let 1990 in 1991, ker tisti originalni –  simbolni in vsebinski prelom s komunizmom in prelom z Jugoslavijo, žal prav pri nas nista uspeli?

Zatorej vas še enkrat nagovarjam: Prekličite, dokler je čas, to sramotno glasbeno cenzuro in prepoved koncerta hraškega priljubljenega pevca Marka Perkovića. Prekličite jo v imenu svobode, demokracije, človekovih pravic, slovenske ustave in pravice do svobode glasbenega okusa. Do njegovega koncerta bo v Sloveniji, to vam zagotavljam, kljub drugačnim hotenjem, prej ali slej prišlo. Volja do svobode si vselej prej ali slej utre pot med zavorami represivnih omejitev, tako kot si reka najde pot proti morju. Samo vam bo ostala sramota in mlinski kamen zgrešene odločitve okoli vratu.

Prekličite torej to sramotno prepoved takoj!

Igor Ferluga, Ljubljana