Miroslav Škoro v politiki verjetno še ni odpel svoje zadnje pesmi

Na Hrvaškem so v prvem krogu pričakovano prva tri mesta osvojili Zoran Milanović, Kolinda Grabar Kitarović in Miroslav Škoro. Malce nepričakovano je prvo mesto osvojil Milanović iz socialdemokratske stranke nekdanjih komunistov SDP, saj je aktualna predsednica s podporo vladajoče HDZ veljala za favoritko.  Njej je štrene pomešal priljubljeni pevec desnosredinske in domoljubne politične usmeritve Miroslav Škoro, ki je dobil skorajda četrtino vseh glasov.

Kolinda ima kar prav

Sedaj samo še čakamo, da bodo jugonostalgiki začeli oznanjati, da je bilo v Jugi dovoljeno peti kakršnekoli pesmi, tudi ustaške in domobranske, ter da je bil Goli otok le obmorsko letovišče, ne pa zloglasni kamniti gulag sredi so Jadrana.

Takoj prekličite to sramotno prepoved!

Prekličite, dokler je čas, to sramotno glasbeno cenzuro in prepoved koncerta hraškega priljubljenega pevca Marka Perkovića. Prekličite jo v imenu svobode, demokracije, človekovih pravic, slovenske ustave in pravice do svobode glasbenega okusa. Do njegovega koncerta bo v Sloveniji, to vam zagotavljam, kljub drugačnim hotenjem, prej ali slej prišlo.

Simbolni prelom s starim ni dovolj

Minili sta že krepko več kot dve desetletji, odkar je Lojze Peterle simbolno odstranil sliko Josipa Broza Tita iz vladnih prostorov ob prevzemu nove funkcije ministrskega predsednika ter zahteval, da se naslavljanje tovariš/tovarišica zamenja z gospod/gospa, saj so (bili) to »simboli drugega časa«.

Ni slovenska zgodba

Dolga leta se je zdelo, da je abonma hrvaške levice na predsedniško palačo nepreklicen. Odkar je Tudjman v zadnjih letih svoje vladavine zamudil priložnost za pravočasno slovo od oblasti, kandidati iz nacionalnega in konservativnega tabora niso delovali prav nič konkurenčno. Seveda mora omenjeni tok sklepati več kompromisov kot njegova neprimerno uspešnejša slovenska različica, zaradi česar se je moral tudi Josipović ponižati in za veliki šmaren poromati v Marijo Bistrico.