T. Mamić, domovina.je: Fašizem in antifašizem sta samo še floskuli

Tito deseti na seznamu množičnih morilcevZelo žalostno, a v resnici sta besedi fašizem in antifašizem (p)ostali samo še floskuli. Novinarji in politiki besedi uporabljajo v napačnem pomenu in povsem napačnem kontekstu. Tako v Sloveniji in na Hrvaškem.

Zmeda je povezana tudi z neizobraženostjo novinarjev, ki se, tako se namreč zdi, iz generacije v generacijo – povečuje.

Kako je nastal fašizem, kaj je počel in kakšne so bile njegove posledice, je eden od temeljev poznavanja svetovne zgodovine. Kdor tega vsaj v osnovah ne pozna, žal, ne more uporabljati besed fašizem.

Razen, če se dogovorimo in besedo pač začnemo uporabljati v prenesenem pomenu. A v tem primeru se bomo znašli v težavah, saj bomo izgubili besedo za gibanje, ki je uvedlo koncentracijska taborišča in v italijansko obliko »prevajalo« slovenske priimke celo na nagrobnikih.

Kršitev kodeksa na TVS

Če novinarka RTVS novo hrvaško vlado označi za proustaško in profašistično, je to najprej kršitev novinarskega kodeksa in programskih standardov RTVS. Tam je namreč napisano, da mora biti komentiranje ločeno o novice in da je treba trditve argumentirati.

A taka trditev je tudi žalitev vseh žrtev fašizma v Sloveniji in na Hrvaškem. Da ne omenjamo tudi diplomatske razsežnosti: novinarka državne provladne televizije vlado sosednje države označi za fašistično …

Levičarji napadajo ministra muslimana

Na Hrvaškem je precej podoben položaj. Ministru za kulturo, muslimanu, mimogrede, novinarji in »kulturniki« brez vsake formalne zgodovinske izborazbe očitajo nekatere trditve, ki jih je kot doktor zgodovinskih znanosti napisal v zgodovinskih knjigah. Javno objavljenih že pred leti.

Novinarji trdijo, da dr. Zlatan Hasanbegović poveličuje ustaški režim in v dokaz navajajo kratke citate. Nič ne pomaga, da je celotno desnosredinsko vodstvo države že neštetokrat izjavilo, da je bil ustaški režim zločinski.

Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.