T. Mamić, Domovina: Izplačila dodatka za pripravljenost profesorjem – sram, sram, sram

Dodatki za 24-urno pripravljenost profesorjem ljubljanske univerze so še poglobile visokošolsko krizo in fakultetno inflacijo. Profesorji se pritožujejo, da so mnogi študentje neizobraženi (v klepetu bodo rekli tudi polpismeni) in nesposobni univerzitetnega študije, gospodarstveniki pa pravijo, da je vsaka generacija diplomantov po znanju slabša.

Da riba smrdi pri glavi, je pokazala afera z dodatki za stalno pripravljenost, ki je namenjena dežurnim zdravnikom, gasilcem in policistom. Velikosti afere botrujejo astronomski zneski in vsesplošna razširjenost te zlorabe med vodilnimi na fakultetah in nekaterimi kasnejšimi ministri. Glede na nizko raven etike dekanov si lahko mislimo, koliko denarja bi si še več izplačali, če bi kateri od profesorjev v času stalne pripravljenosti moral na intervencijo.

Zelo pa nas mora zaskrbeti, ker je afera ostala praktično brez odziva. Mediji so v času praznikov, ko se ne dogaja nič, in so zato lačni novic, o vsem skupaj poročali razmeroma malo. Verjetno zato, ker je v afero vpletenih preveč levičarskih politikov. Roko na srce, tudi novinarjev, ki bi se poglabljali v visoko šolstvo in poznali problematiko, na Slovenskem ni. Saj bi sicer sporna nakazila že sami opazili, ne pa, da so čakali na državne organe.

Kaj pa morala?

Škandal pa ni le finančne narave. Bolj moralne. Vrhovi cele serije fakultet, ki so sicer plačani bolj kot ministri, si sami sebi (večina profesorjev dodatnih novcev ni videla in zanje ne vedela) v času gospodarske krize izplačujejo po 500 ali 700 evrov dodatka mesečno.

V nekaj urah po prvi objavi bi morali vsi dekani nepreklicno odstopiti, rektor univerze pa bi se moral opravičiti in ponuditi odstop. A se ni zgodilo nič.

Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.