T. Kavčič, domovina.je: Spor znotraj Združene levice – IDS je stranka za ulico, ne parlament

Znani marksist in novodobni Che Guevara, mehičan Subcomandante Marcos, je nekoč zapisal: “Nič nismo, če hodimo sami, vse pa smo, če hodimo skupaj.”

Ne citiram ga, ker bi mi bile všeč leve radikalne ideje, želim ga le umestiti v kontekst trenutnega dogajanja na slovenski skrajni levici. Tam so namreč na stavek mehiškega ideologa pozabili in se močno skregali.

Če o tem niste slišali nič, se nikar ne čudite. Spor so vam skoraj vsi mediji v Sloveniji, predvsem največji, želeli prikriti.

Vroče na kongresu v Krškem

Iniciativa za demokratični socializem (IDS) ene izmed treh strank koalicije, ki sestavlja Združeno levico, je pred dobrim tednom imela kongres v Krškem.

Glavni koordinator IDS Luka Mesec je, z nekaterimi kolegi iz vodstva, na kongresu načrtoval sprejetje sklepa, ki bi omogočil združevanje treh koalicijskih strank Združene levice v skupno stranko s tem imenom.

Ob ugotovitvi, da za slednje nima večine, je potegnil pravi “partijski” manever in s svojimi somišljeniki preko dosega nesklepčnosti sabotiral kongres. Med člani IDS je zavrelo do te mere, da je ogorčenost nad dejanji, ki so se zgodila v nadaljevanju, po kongresu izražalo mnogo ljudi iz obeh strankarskih struj.

Demokracija jim je tuja

“Samoorganiziranje in participacija od spodaj navzgor za nas predstavljajo nujen pogoj uresničevanja drugačne družbe,” piše v predstavitvi IDS na skupni strani Združene levice.

Čeprav tudi koordinator Mesec ponavlja, da so različna mnenja del demokratičnega procesa, je umetno ustvarjena nesklepčnost daleč od vzorcev demokratičnega postopanja. S tem je že ob prvih nesoglasjih v stranki nakazal, da stališče izbrancev pomeni več kot večinsko mnenje članstva.

Prav nič boljša ni druga stran v sporu, saj naj bi bilo dogajanje po nesklepčnem kongresu na meji brutalnega. Sledilo je vse – žalitve, pljuvanje, razbijanje zidov, celo poskus fizičnega obračuna z Luko Mescem.

Zdaj vsaj vemo, kako v praksi deluje neposredna demokracija, ki jo v IDS tako vneto zagovarjajo.

Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.