T. Kavčič, domovina.je: Domoljubje, omadeževani, a pristni nacionalni interes

“Prepričani smo, da je v Sloveniji dovolj domoljubov, do 20.000, in da bi gardo lahko vzpostavili,” sem med branjem knjige slišal reči Aleša Hojsa v Odmevih. Nejeverno sem pogledal v ekran; misli resno ali je to samo njegova iluzija?

Na koga je mislil in koga je nagovarjal? Za potrditev dvoma mi ni bilo potrebno dolgo čakati. Rezultati ankete med študenti, ki jo je izvedla kolegica z Domovine, so pokazali popolnoma drugačno sliko, kot jo je predstavljal Hojs. Ne samo, da 80 % povprašanih zagotovo ne bi šlo v nacionalno gardo, tudi ostalih 20 % mladih večinoma ni bilo povsem navdušenih nad njo.

Domoljubje stvar “zaostalih” desničarjev?

A to spoznanje se nikomur ne bi smelo zdeti čudno. Pred štirinajstimi leti smo ukinili naborniški sistem, zadnje dejanje ob prehodu v moškost, ki je mladim vbrizgalo še prepotrebno dozo domoljubja.

“To vam manjka” in “mi smo se tam nekaj naučili”, redno poslušam od starih nabornikov. In niso se naučili le postiljati postelje, ampak so tudi v praksi začutili, kaj pomeni varovati domovino, biti njen sestavni del.

Za mladega človeka, danes oropanega te izkušnje, bi morda vključitev v nacionalno gardo pomenila korak v smer obuditve patriotskega čuta in domoljubnega zavedanja. Namesto tega pa slovenski mladostnik v vseh mogočih medijih posluša govoričenje, da Slovenija ne potrebuje takšne desničarske paravojske. Kot da bi bilo domoljubje le stvar “zaostalih” desničarjev.

Ti, ki Slovencem odrekajo pravico do domoljubja, so najbrž pozabili, da je tudi “njihov” Ernesto “Che” Guevara v dvorani Združenih narodov vzkliknil: “Patria o muerte!”

Tudi desnica bi lahko storila več …

A za takšno stanje niso krivi samo tisti s politične levice, tudi v letih desne vlade odgovornim ni uspelo v šole uvesti še kako pomembnega predmeta, ki bi otrokom in mladostnikom z zdravimi pristopi v srce zapisal ljubezen do svojega naroda in države.

Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.