Svetogorske slovesnosti tudi v daljni Argentini

Sveta Gora (http://www.vipavskadolina.si/)
Sveta Gora (http://www.vipavskadolina.si/)

Prvi rojaki so v Argentino, za Evropejce oddaljeno deželo pod Južnim križem, organizirano odšli še kot avstro-ogrski državljani že leta 1879. Največ jih je bilo prav iz Goriške. Preko Buenos Airesa se je takrat v provinco Entre Rios izselilo kar nekaj briških družin, predvsem iz Cerovega in okolice. V različnih časovnih obdobjih se je v Argentino odselilo dobrih 30.000 Slovencev.

Za predvojne slovenske izseljence, predvsem Primorce, poleg Prekmurcev in nekaj malega Belokranjcev, sta v Argentini skrbela dva slovenska izseljenska duhovnika. Od leta 1933 Jože Kastelic (1898–1940, umrl med plezanjem na Aconcagui) in od marca 1936 tudi msgr. Janez Hladnik (1902–1965). Slednji je svoje zanimive spomine popisal v knjigi Od Triglava do Andov: v službi Cerkve in naroda, ki je leta 1978 izšla pri Goriški Mohorjevi družbi. Knjiga je bila prepovedana v tedanji socialistični Jugoslaviji!

Msgr. Hladnik je veliko storil za naše slovenske rojake v Argentini, tako pred kot tudi po drugi svetovni vojni. Zanje je izdajal tudi revijo »Duhovno življenje«. V buenosairškem predmestju Lanus, kjer danes živi strnjena slovenska skupnost, ki jo duhovno oskrbujejo slovenski lazaristi, je ulica poimenovana po njem.

Prav msgr. Hladnik je avtor zanimivega zapisa, ki je izšel 23. junija 1939 v tedniku Slovenski list. Ta časopis, namenjen predvsem primorskim izseljencem, je med leti 1937–1940 izhajal v Buenos Airesu, skupaj je izšlo 192 številk. Pisan je bil v jugoslovanskem patriotičnem duhu, naklonjen do vere in Cerkve ter predvsem zelo informativen s precej razpredeno mrežo dopisnikov.

Junija 1939 so po vsej goriški deželi in tudi širše potekale slovesnosti ob 400. obletnici Marijinega prikazanja na Sv. Gori. Nanje niso pozabili tudi primorski rojaki v Buenos Airesu, ki so se množično odzvali na praznovanje v nedeljo, 18. junija 1939 v kapeli na Avenidi del Campo v četrti Paternal v Buenos Airesu.

Na slovesnost je vabil tudi Slovenski list (št. 124): »Ob 10 uri v kapeli Av. del Campo. V sprevodu belooblečene mladine bomo prenesli Marijino podobo v kapelo in jo blagoslovili. Nato bo sveta maša. Med mašo “ofer”, pri katerem se bodo delile svetogorske podobice.«

Poglejmo, kaj je o sami slovesnosti v Slovenskem listu (št. 125) objavil msgr. Hladnik, eden od protagonistov dogajanja:

Na Sveto Goro

Nismo mogli poromati tja na nedeljo njene slovesnosti, toda doživeli smo za njeno 400 letnico nepozaben dan. Zbralo se je kakih 600 rojakov. Videti je bilo obraze iz vseh strani. Celo iz Quilmesa, iz Hurlinghama, da omenim tiste, ki sem jih videl in spoznal kot iz najbolj oddaljenih krajev…

 Nadaljevanje zapisa najdemo v letošnji 23. številki Svobodne Slovenije