Soraya Post: “V Sloveniji gre za pravo dehumanizacijo Romov”

Soraya PostTako je prepričana evropska poslanka iz Švedske Soraya Post, ki je pred enim mesecem z domačimi romskimi gostitelji, ki so odlično plačani s strani slovenske vlade, obiskala romska naselja na Dolenjskem. Posebno pozornost nekaj dnevnega obiska je po nasvetu gostiteljev, usmerila na Rome, ki živijo v Dobruški vasi, občina Škocjan in v Rome, živeče v naselju Žabjak, MO Novo mesto. Iz poročila, ki ga je povzel mariborski Večer je razvidno, da EU poslanka ne pozna pravih vzrokov za dejansko stanje življenjskih razmer, okolja in načina življenja Dolenjskih Romov, ki so precej drugačna od Prekmurskih Romov. Grožnje, ki jih je poslanka naslovila slovenski vladi, posredno pa tudi obema občinama, so zaskrbljujoče, predvsem pa populistične!

Kdo je Soraya Post?

Soraya Post je podpredsednica Evropskega foruma Romov in potujočih skupin, ki jo sestavlja 47 predstavnikov članic Sveta Evrope. Je Romkinja, stara 59 let, feministka in članica politične skupine Socialistov in demokratov.(S&D). Na ravni EU je članica Odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve, pododbora za človekove pravice in članica delegacije za odnose z državami Srednje Amerike.

Kaj je ugotovila EU poslanka?

Nad zatečenimi življenjskimi razmerami v romskih naseljih Dobruška vas, ki se nahaja v občini Škocjan in v naselju Žabjak, ki je v Mestni občini Novo mesto, je bila šokirana, zgrožena in razočarana! Sredi Evrope, v 21. stoletju, v razviti državi Sloveniji, živijo Romi brez pitne vode! Ženske perejo perilo v nizki stoječi vodi ob naselju v Dobruški vasi, po pitno vodo pa morajo skozi gozd, kjer jih ogrožajo medvedi, saj v Sloveniji vendar živijo medvedi! To, da Romi v naselju Dobruški vasi imajo pitno vodo, pa so ji gostitelji preprosto zamolčali! »Nisem mogla verjeti, da to gledam v Sloveniji leta 2015!«, je še dodala evropska poslanka Soraya Post! Potem je nadaljevala v svojem stilu: »Zavoljo pomanjkanja pitne vode imajo pred vsem otroci, večkrat bolečine v trebuhu pa pogoste želodčne težave in infekcije. Tam ljudje veliko obolevajo! Ne razumem, kako je lahko slovenska država tako ravnodušna in pišmevuhovska!? Kaj če bo v teh naseljih izbruhnila epidemija, ki bi zajela vso Slovenijo? Kdo bo tedaj prevzel popolno odgovornost? Gre za pravo dehumanizacijo Romov!«

»V Dobruški vasi sem videla 12–letne deklice, ki so imele oči brez sijaja, brez sanj, brez vizije… Čeprav rosno mlade je njihov pogled izdajal grozljivo spoznanje; rojena sem v to mizerijo in v tej mizeriji bom končala… To so hude frustracije, država pa na vse to gleda kot na nekakšen socialni problem. »To je problem neenakopravnosti Romov v družbi!«, je še dodala! Zato je gostiteljem obljubila , da Slovenije zavoljo njene diskriminacije do Romov, ne bo pustila na miru! Zaklela se je, da bo težavam s pitno vodo in ne namenski porabi evropskega denarja za Rome, prišla do dna! Navedla je primer, ko Evropa nameni nekaj denarja za romski projekt, delo pa dobijo pripadniki večinskega naroda, tako Romom projekt sploh ne služi! To je ciganska industrija!…«, je končala svojo pripoved.

Aktivnosti Evropskega parlamenta na področju Romov

Evropski parlament je meseca aprila 2015 sprejel resolucijo o ‘proticiganizmu’ in romskem genocidu med drugo svetovno vojno, torej o Porajmosu, ni pa v naslovu uporabil besede holokavst. Odslej dalje se bomo v EU vsakega 2. avgusta spominjali genocida nad Romi! Dejstvo je, da so Nemci in partizani med NOB pobili veliko Romov na Dolenjskem in v Beli krajini!

Predmetna opažanja evropske poslanke Soraye Post so izrazito sovražne, pristranske in zavajajoče do vlade RS in obeh lokalnih skupnosti, saj ne odražajo dejanskega stanja, dosežke pa tudi ni omenila! Še več, iz pristranske kritike evropske poslanke je razvidno, da ne pozna več plastnih lokalnih značilnosti omenjene problematike življenja in običajev Romov na Dolenjskem! Škoda!

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.