Šolska reforma uvaja teorijo spola?

Foto: Novi glas.
Foto: Novi glas.

Pred kakšnim tednom je poslanska zbornica v Italiji odobrila šolsko reformo. Zakon št. 107 z dne 13. julija 2015 je bil najbolj pod drobnogledom sindikatov, učnega in neučnega osebja ter političnih in parlamentarnih skupin glede nove vloge ravnateljev in stalne zaposlitve suplentov. Ostale tematike, ki jih zakon ureja, so bile nekoliko manj v ospredju. Precej manj “uradne pozornosti” je doživel člen 16, ki obravnava izvajanje načela enakih možnosti, tako da spodbuja na vseh stopnjah, od vrtca do višjih šol, vzgojo k enakosti med spoloma in preprečevanje nasilja zaradi usmerjenosti ter razne oblike diskriminacij. Ta člen omenja tudi potrebo po informiranju študentov, učnega osebja in staršev o tematikah, ki jih obravnava 5. člen (2. odstavek) zakonskega dekreta št. 93 z dne 14. avgusta 2013 ravno na temo preprečevanja spolnega nasilja.

V tem kontekstu je govor tudi o teoriji spola, po kateri se spol ne določi ob spočetju oziroma po naravni poti, temveč na podlagi vzgoje in vplivov okolja. To teorijo v zadnjih časih, tudi na podlagi evropske zakonodaje, skušajo vključiti v kurikularne šolske programe. Namera je v Italiji razburila veliko število družin, ki so se začele organizirati in kljubovati temu načrtu, ker izenačuje zakon in družino z istospolno skupnostjo in vključuje vzgojo na podlagi teorije spola že od otroškega vrtca naprej. Družine so že večkrat protestirale, ker niso bile obveščene o uvedbi določenih besedil, ki so očitno opisovali istospolne odnose med mladimi. In ravno to je ključno vprašanje, saj kurikularni programi so bistveno manj podvrženi obvezi o informiranju staršev kot dodatne dejavnosti.

Family day: manifestacija za družino v Rimu

Zelo odločno sporočilo državnim institucijam so organizatorji – odbor “Zaščitimo naše otroke” – dali z manifestacijo, ki je potekala v Rimu, 20. junija 2015. Na množičnem zborovanju, ki se ga je udeležilo okoli milijon ljudi, so poudarili specifiko tradicionalne družine, ki jo sestavljata moški in ženska, ter pravico staršev, da odločajo o vzgoji svojih otrok. Poročevalec organizacijskega odbora, neurokirurg Massimo Gandolfini, je manifestacijo označil za uspeh. S političnega vidika pa se je država razdelila na dvoje, saj so manifestacijo v glavnem podprli le predstavniki desnosredinskih strank, kritike pa so letele s strani vladnih predstavnikov in skrajne levice.

Organizatorji manifestacije za družino so poudarili, da spoštujejo vse ljudi in nočejo delati razlik. Zahtevali pa so, da se ne postavlja na isto raven zakon med moškim in žensko oziroma tradicionalno družino in istospolno skupnostjo. V tem smislu so se izrazili tudi proti zakonskemu osnutku Cirinna’, ki v italijansko zakonodajo uvaja to vprašljivo enakost in jo prav sedaj obravnavajo v parlamentu.

Zaskrbljenost katoliških laičnih krogov

Za specifiko tradicionalne družino se borijo v glavnem katoliške starševske organizacije, ki so se začele ustanavljati, brž ko so se pojavili v šolskem kontekstu primeri poučevanja teorije spola. Starši so večkrat protestirali, ker so za tako poučevanje izvedeli posredno ali naključno od lastnih otrok ali drugih ljudi. Nagovorile pa so jih tudi besede papeža Frančiška, ki jih je izrekel med avdienco 20. maja letos, ko je kritiziral dejstvo, da je današnja družba vzela iz rok staršev vzgojo njihovih otrok; dejal je, da je nastopil čas, da jim jo spet vrnejo. Velja pa povedati, da je prišlo tudi do kritike laikov do dela Italijanske škofovske konference zaradi popuščanja na področju vrednot življenja.

Da je celotna zadeva precej resna, nam govorijo tudi nekateri skrajni primeri vsiljevanja teorije spola v šolskih klopeh, ki so privedli do osnovanja skupine odvetnikov “Giuristi per la vita” (www. giuristiperlavita. org), ki pomagajo številnim starševskim organizacijam pri uveljavljanju pravice o vzgoji lastnih otrok.

Številne podobne starševske organizacije že nekaj let delujejo na evropski ravni in kot primer lahko citiramo špansko fundacijo CitizenGO (www.citizengo.org), ki se je razširila na več evropskih držav. Podobne organizacije katoliških laikov pozna tudi Slovenija: www. iskreni. net in www. kul24. si. Precej informacij pa je mogoče dobiti tudi v katoliških spletnih medijih kot npr. www.bastabugie.it.

Starševske šole v Italiji

Vključevanje teorije spola v kurikularne šolske programe je v nekaterih primerih v Italiji povzročilo, da so se starši sami odločili, da uresničijo besede papeža Frančiška. Začelo se je v Sieni, kjer je skupina staršev ustanovila starševsko šolo. Upoštevali so ustavna in zakonska določila ter sami začeli šolati lastne otroke. Zamisel je imela uspeh in danes obstajajo starševske šole v Brescii, Bergamu, Padovi, Vicenzi, Monzi in Veroni. Med temi šolami je nastala mreža “Alleanza parentale” (www.alleanzaparentale.it), ki pomaga, da se ta izkušnja širi še v druge kraje.

Tema o vključevanju teorije spola v šolske programe je morda nekoliko manj prisotna v slovenski šoli, kjer so bolj v ospredju druga vprašanja. Ne moremo pa izključiti, da se je ne tiče.

V sodelovanju med tednikom Novi glas in Časnikom objavljamo prispevek ekipe ustvarjalcev tega medija Slovencev v Italiji.