Škandalozna zloraba pravosodnih institucij

Potrditev sodbe okrožnega sodišča na višjem sodišču, da je dr. Milko Novič kriv umora direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika pred tremi leti, med slovensko javnostjo, ki pozorno spremlja številne zlorabe pravosodnih institucij, upravičeno vzbuja strah in jezo, so v Krščanskem forumu SDS zapisali v izjavi za javnost.  Predvsem zaradi načina, kako je do aretacije, pripora in obsodbe dr. Milka Noviča prišlo – navkljub številnim ugotovitvam nekaterih medijev, ki so opravili tisto delo, ki bi ga morali opraviti preiskovalni organi, če bi slednji res delovali neodvisno.
Tako pa imamo po zloglasnih odločitvah sodišč v zadevi Patria znova dokaz, da so sodišča instrument v rokah starih centrov moči ter celo mafijskih povezav.
Ob tem moramo izpostaviti zlasti naslednja dejstva:
1. V samem sojenju dr. Milku Noviču kot edinemu (!) osumljencu za umor dr. Janka Jamnika niso bili predstavljeni konkretni in nedvoumni dokazi za njegovo krivdo, pač pa se je znova zgodilo, da so sodniki zgolj sledili obtožnici in sodili zgolj na podlagi indicev. Kljub številnim medijskim razkritjem, ki so demantirali sporne ter improvizirane »dokazne« postopke na sodišču, je sodišče, tako prvostopenjsko kot višje, sledilo namenu, da se dr. Noviča obsodi kot kolateralno žrtev mafijskega projekta, ki je imel namen zaščititi nepravilnosti in sporne posle na Kemijskem inštitutu.
2. Po poročanju tednika Demokracija je pomembno vlogo v spornem dogajanju na Kemijskem inštitutu odigral libanonski kemik dr. Michel Stephan, ki se je pred časom znašel v priporu zaradi suma, da je naročil umor drugega kemijskega raziskovalca, bil pa je pred leti tudi odpuščen s Kemijskega inštituta. Ne glede na pričanje staršev umorjenega dr. Janka Jamnika, da med tistimi, ki so umorjenemu grozili, ni bilo dr. Noviča, sodišče tega ni upoštevalo. Ali takšna praksa ne spominja na montiran proces proti škofu dr. Gregoriju Rožmanu takoj po drugi svetovni vojni, ko je komunistična oblast preprečila pričanje matere komunista Toneta Tomšiča, za čigar izpustitev se je zavzel škof Rožman? Kot je znano, je bila Rožmanova obsodba pred desetimi leti razveljavljena.
3. Neverjetno je, da forenzični strokovnjaki v glavnem niso potrdili povezave najdenih delcev smodnika z dr. Novičem, v to smer je trdil samo eden od njih in to z institucije, ki ni bila akreditirana za preiskave delcev smodnika. In sodišče je verjelo prav omenjenemu forenzičnemu strokovnjaku.
Vsa ta dejstva kažejo na to, da je bila sodba na tem montiranem sodnem procesu že zdavnaj spisana, sodišče jo je le potrdilo. Zato se sprašujemo, koga sodniki ščitijo s takšno prakso? Tolaži pa nas dejstvo, da nobena laž ne traja večno in tudi ta laž, na podlagi katere je bil krivično obsojen dr. Milko Novič, bo razkrinkana. Krščanski forum SDS zato pričakuje, da bo ob padcu škandalozne sodbe prišlo do ukrepov, kjer bodo vsi vpleteni akterji tega montiranega procesa tudi ustrezno sankcionirani.