Shenan Boquet: Kaj Cerkev pravzaprav uči in zakaj uči to kar uči?

Katarina Nzobandora (direktorica Zavoda ŽIV!M), Shanon Boquet (predsednik Human Life International) in Marko Nzobandora (ustanovitelj Zavoda ŽIV!M)
Katarina Nzobandora (direktorica Zavoda ŽIV!M), Shanon Boquet (predsednik Human Life International) in Marko Nzobandora (ustanovitelj Zavoda ŽIV!M)

V dneh od 28. septembra do 2. oktobra se pri nas v okviru dogodkov “Odprimo Slovenijo življenju!” mudita predstavnika Human Life International (HLI), ene najstarejših in največjih organizacij ZA življenje, predsednik Shenan Boquet in dr. Ligaya Acosta, predstavnica za Azijo in Oceanijo. Na predavanjih po vsej Sloveniji, ki so se včeraj sklenila v Kopru in na Brezjah, sta govorila o kulturi življenja: o družini, zakonski zvezi, spolnosti, človekovem dostojanstvu od spočetja do naravne smrti.

Družine bijejo boj

Shenan Boquet, je na sredini tiskovni konferenci spregovoril tudi o slovenski stvarnosti, kolikor jo je mogel spoznati v nekaj dneh v pogovoru s slovenskimi verskimi, političnimi in laičnimi voditelji. Poudaril je, da se družine povsod po svetu bijejo boj pač glede na stopnjo sekularizma in relativizma v družbi. Moralne vrednote se prevračajo na glavo, kar vodi v zmanjševanje rojstev, povečanje ločitev in hitro staranje prebivalstva.

Gospod Boquet opaža (ne samo v Sloveniji, pač pa po celem svetu), da se Cerkev tudi sama sooča s pomanjkljivim izobraževanjem duhovnikov na področju naravnega načrtovanja družine, umetni oploditvi, bio-etičnih vprašanjih … Pogosto imajo tudi duhovniki težave pri razumevanju enciklike Humanae Vitae in kako načela zapisana v njej prenesti v resničnost vsakdanjega življenja.

Kaj Cerkev uči in zakaj uči to kar uči?

HLI si prizadeva za izobraževanje obojih – klerikov in laikov o tem »KAJ Cerkev pravzaprav uči«. Pri naravnem načrtovanju rojstev je treba včasih iti prav na začetek, na preprosto biologijo, da bi ljudem pomagali razumeti tudi ZAKAJ Cerkev uči, kar uči. Da bi razumeli kako mož in žena sodelujeta z Bogom v čudovitem načrtu podarjanja življenja. Da je odgovornost za podarjanje življenja skupna in ni samo ‘njena’ ali ‘njegova’ odgovornost. Vse se po mnenju gospoda Boqueta začne pri dobrem izobraževanju, ker je na področju naravnega načrtovanja rojstev ogromno nepravilnega razumevanja. Med ljudmi se govori, da gre za naravno kontracepcijo, kar pa ne more biti bolj daleč od resnice. Tako HLI v sodelovanju s škofi, duhovniki in laiki gradi izobraževalne programe, da bi vendarle razumeli in razčistili bistvo. Šele potem se lahko pogovarjamo o tem kako prav razumevanje uvesti v vsakdanje življenje.

V Cankarjevem domu se v teh dneh srečujejo zagovorniki splava

Zanimivo, da se bo prav v teh dneh (od 3. do 4. oktobra) v Cankarjevem domu odvijala 11. FIAPAC (International Federation of Professional Abortion and Contraception Associates) konferenca v zvezi s splavom z naslovom “Task sharing in Abortion Care”, kjer se bodo v predkonferenčnem delu pogovarjali tudi o razčiščevanju vrednot katoličanov (naslov: Value clarification – Catholics For Choice (program konference).

Pri organizaciji dogodkov »Odprimo Slovenijo življenju« so sodelovali Zavod ŽIV!M, Zavod Božji otroci, Zakonci za Kristusa, Gibanje Fokolralov – Marijino Delo, Katoliška karizmatična prenova v Duhu, Skupnost Emanuel, Zavod Iskreni.net.

Foto: Aleš Čerin