Janez Janša ni slovenski Orban in SDS ni ”anti-imigracijska”

Ljubljana, Predsedniška palača. Predsednik republike Borut Pahor je sprejel Janeza Janšo, predsednika SDS, ki je na predčasnih državnozborskih volitvah dobila največ glasov. Izjava po srečanju. Foto: Daniel Novakovič /vir: http://www.up-rs.si/up-rs

Da je SDS “anti-imigracijska”, so zmagovito slovensko stranko označili tako rekoč vsi tuji mediji. Že res, da so pri tem najverjetneje le povzeli vesti velikih agencij. Ki pa v “mali Sloveniji”, ki si jo delamo še manjšo in še manj pomembno, kot bi v resnici lahko bila, nimajo svojih posebnih poročevalcev, ampak za to uporabljajo kar lokalne sodelavce, seveda iz vrst “profesionalnih slovenskih novinarjev”. Nič presenetljivega torej, če se tako v svet prenesejo “prava” sporočila.

Seveda pa tudi SDS sam nikakor ni brez krivde. Jumbo plakati z begunci za 1963 EUR so za pisce (še posebej, če imajo pri tem določeno agendo) dovolj močan dokaz ali alibi. Fizična prisotnost Viktorja Orbana v kampanji pa za iste vire več kot opravičuje oznako o domnevni “orbanizaciji” Slovenije.

Od tu – tudi v očeh tujine – ni več daleč do oznak SDS za populistično, evroskeptično, anti-imigrantsko in tako rekoč skrajno desno. Lepo darilo za raznovrsten šopek naših levih strank, ki se pri svojem zavračanju koalicije z Janšo ne bodo izgovarjale le na svoje sovraštvo do njega, ampak tudi na mnenje resnega tujega tiska.

Janez Janša je bil dovolj pragmatičen, da je ocenil, da so migracije dobra tema tudi za volilno kampanjo. Bile so tema, ki mu lahko na volitvah prinese tudi kak odstotek več. In mu tudi je.

Doma seveda vsi vemo , da Janševa skepsa glede sposobnosti, da Slovenija prenese brez (politične) škode še en migracijski val, kot je bil oni leta 2015/2016, ni le njegova, ampak da prav tako ali zelo podobno mislijo tudi ostale parlamentarne stranke, z izjemo Levice.

Zadostuje prebrati zadnji intervju notranje ministrice za Delo (tukaj)!

Janši so doma priznali, da je bil v pravkar minuli volilni kampanji v svojih izjavah zmernejši. Toda legitimiteto zmernega voditelja si bo moral ustvariti tudi v tujini, predvsem v Evropi. Kljub krivičnosti njegove zaporne kazni v zadevi Patria in raznih podtaknjenih  kontroverznih zadev proti njemu, je bil njegov sloves tudi pri naklonjeni tuji javnosti nekoliko načet.

Janez Janša ni slovenski Orban

Čas je, da si Janša ugled povrne. Janez Janša ni slovenski Orban, četudi se je sam, napačno, družil z njim. Glede tega bi bil deležen še večjih napadov z leve, če ne bi hkrati prav odhajajoča vlada vse stavila na dogovor z Orbanovo vlado o podpori 2TDK. Je prej slovenski Kurz. Z Brusljem je marsikaj tudi narobe, a Janša bo sebi in Sloveniji naredil veliko uslugo, če bo s svojimi ravnanji, izjavami in kakim dobro premišljenim obiskom v tem času jasno pokazal, da vidi Slovenijo v jedru EU in da v polnosti deli vrednote Evropske ljudske stranke, ki ji pripada – vključno s humanim, da ne rečem krščanskim pogledom na vprašanje migracij.

Za Slovenijo je nujno, da se drži tesno blizu Merklove, razmeroma blizu Macrona, pa tudi blizu drugim “novim” članicam ter Avstriji.  Najboljše možnosti, da si izboljša svojo pozicijo v EU ima Slovenija s predsednikom vlade, ki bo trdno pro-evropski (vključno z vztrajanjem pri solidarnosti), a bo hkrati razumel pomisleke Višegrajcev in Avstrije.

Marjan Šarec nima v EU krogih nobenega zaledja, nikakršnih povezav

Jasno je, da to ne more biti Marjan Šarec na čelu številčne leve koalicije, ki – podobno kot pred njim Cerar – nima v EU krogih nobenega zaledja, nikakršnih povezav. S pomanjkanjem povezav v Bruslju ima težave celo Macron, samooklicani slovenski Macron pa bi v prestolnici EU spet začenjal povsem znova. V nasprotju z njim bi Janša bil v drugi polovici leta 2021 izkušen evropski premier, že drugič na čelu slovenskega (drugega) predsedovanja Evropski uniji. V to mora s prepričljivo pro-evropsko držo Janša vlagati že danes.

Foto: Daniel Novakovič /vir: http://www.up-rs.si/up-rs