Bo Marjan Šarec uresničil Kučanove sanje o “žlahtni desnici”

Bo Šarec uresničil Kučanove sanje o "žlahtni desnici"Bilo bi narobe, če bi vso skrivnost trenutnega Šarčevega uspeha hoteli videti zgolj v naklonjenosti medijev. Slednja sicer gotovo ni brez zveze z dejstvom, da je moralo na oblast abonirani politični opciji postati jasno, da utegne biti sedanji premier vsaj za nekaj časa zadnji uspešni “novi obraz”, če mu spodleti. Zaradi česar se z njim dela bolj v rokavicah celo v primerjavi z neposrednimi predhodniki.

Toda nespregledljiv ostaja razkorak med Šarcem, ki je, kot rečeno, začel s skromnim odstotkom volilne pogače in je sedaj trdno v sedlu, ter med Mirom Cerarjem, ki je začel z rekordno podporo na volitvah, pa se je slednja začela kaj kmalu topiti.

In če je opozicija, potem ko so jo lani kljub relativni večini odrinili od državnega korita, spočetka še lahko računala na kar lep delež z razpletom nezadovoljnih Slovencev, si danes skoraj ne more privoščiti rušenja priljubljenega premierja, saj bi ji javnost to zamerila in bi se znašla v podobno neugodnem položaju, kot se je Janša znašel, ko je leta 2012 sestavil vlado kljub relativni zmagi Zorana Jankovića. Podobno velja celo za Levico, ki si z rožljanjem proti premierju ne bi povrnila avreole s “sistemom” neokužene radikalne alternative, zaradi katere je bila še nedavno priljubljena zlasti pri mladih. Spričo tega marsikdo že šepeta, ali ni morda sedanji predsednik vlade nekakšen Janez Drnovšek, tisti skoraj že mitični slovenski voditelj iz devetdesetih let.

Primerjava Šarca z Drnovškom se zdi preuranjena

Ni pa moč prezreti, da je podobnosti med sedanjim in nekdanjim, v status legende povzdignjenim slovenskim premierjem kar nekaj. Oba sta prišla tako rekoč od nikoder, Drnovšek morda celo nekoliko bolj kot televizijski junak Šarec. Oba sta se pač v pravem trenutku profilirala kot novinca in zajahala konja nezadovoljstva s prototipskim utelešenjem starih časov. Vlogo Janeza Janše je pred tremi desetletji za Drnovška odigral okoreli aparatčik Marko Bulc. Oba sta se nadalje odlikovala po spretnem izsesavanju koalicijskih partnerjev, pri čemer je Šarec Drnovška morda celo prekosil, saj je v manj kot letu dni kar tri potisnil čisto na rob parlamenta ali čezenj.

Drnovšek obvladoval parkete svetovnih prestolnic, Šarec vzvišeno zavrnil Bruselj

Obstajajo na prvi pogled nepremostljive razlike v tehniki. Drnovšek je preprosto deloval v drugih časih. Geslo dneva je bila Evropa, zato je slovenska srca osvajal s svojo domnevno vzvišenostjo nad profanimi problemi malega človeka in političnega vsakdana. Namesto tega je menda suvereno obvladoval mondene parkete svetovnih prestolnic. Celo mi, ki smo te čase doživeli, se težko vživimo v obdobje, ko je sama omemba Bruslja ljudstvo in njegove voditelje pri nas prisilila na kolena in jih nevede pripravila, da so se pobožno pokrižali.

Kaj takega je zdaj seveda pokopano v preteklosti. In Šarec, ki je šel s časom naprej, je Slovence prav narobe očaral s tem, da je nad povabilom v Evropski parlament vzvišeno zamahnil z roko. Ravno tako pri njem ni sledu o Drnovškovem plavanju nad neuglednim blatom slovenskih vasi in mest, ko je nekdanji premier reševanje perečih svetovnih problemov uspešno družil s prekanjenim mešetarjenjem znotraj toliko opevanih “mešanih koalicij”. No, “mešana koalicija” je tisto, kar Šarcu, ki se najbolje znajde ravno kot ljudski tribun sredi Slovenčevega vsakdana, še manjka kot dragulj v kroni. Njegova koalicija je monolitna, a ob dobri volji bo še v tem mandatu popravil tudi slednje.

Bo Šarec uresničil Kučanove sanje o “žlahtni desnici”

Predvsem pa se zdi, da ima predsednik slovenske vlade kar dobre karte, da uresniči dolgoletne sanje vladajoče opcije o vzpostavitvi “žlahtne konservativnosti”, ki se občutenju slovenskega človeka morda res precej prilega. Slednjo so kot alternativo že nekoliko upehanemu Drnovškovemu modelu poskušali razviti že na prelomu tisočletij, a se je takrat poskus sfižil. Njegovi nosilci naj bi namreč po takratni zamisli prihajali z nasprotnega političnega brega. Šarec prihaja iz jedra vladajoče opcije, a se zelo uspešno prebija v konservativno jedro.

Foto: Nova24TV