Š. Kržišnik, Iskreni.net: Sinoda – zmaga papeža ali konservativcev?

V tednu dni po zaključku sinode o družini se je zvrstilo obilo komentarjev, med kateri so mnogi na dogajanje gledali skozi “politična očala” in skušali interpretirati, kateri “tabor” je na koncu “zmagal”.

Tako je bilo zaslediti kar nekaj mnenj, da končni dokument pomeni zmago “konservativnega tabora”, saj se je po objavi vmesnega poročila sredi sinode v vrstah sinodalnih očetov zvrstilo precej kritik, posledica pa je bila, da je zaključno besedilo veliko bolj zadržano do morebitnih sprememb, o katerih so na sinodi veliko razpravljali.

Verjetno je končno poročilo celo bolj zadržano in previdno, kot bi bilo, če ne bi tisti, ki so oblikovali vmesno poročilo, šli predaleč, s tem ko so dali neuravnotežen poudarek glasovom, ki so izražali željo po spremembah, premalo pa povzeli celotno pestrost razprav, kar je konec koncev tudi namen vmesnega poročila.

Po drugi strani so bili v odzivih navzoči tudi glasovi, ki so zaključek sinode interpretirali kot “etapno zmago” tistih, ki so si prizadevali za spremembe (tako imenovanih “progresistov”), in pa papeža Frančiška, za katerega se zdi – čeprav je imel s “političnega” vidika zelo “uravnotežen” zaključni govor –, da je spremembam tudi osebno zelo naklonjen. Ta etapna zmaga naj bi prej ali slej (po načelu “dva koraka naprej in enega nazaj”) vodila do “končne zmage” oziroma uveljavitve sprememb, morda že celo na drugem zasedanju sinode.

Pripis uredništva: po tu objavljenem uvodu sledijo tri poglavja aktualnega branja.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.