Sodni nalog je za Putina toaletni papir

“Vse bo šlo dobro, samo bolje se moramo spoznati,” je dejal Vladimir Putin, ki je pred dnevi obiskal Mariupol, porušeno mesto v Ukrajini, ki si ga je z vojaškim posegom podredila Rusija, so poročale tiskovne agencije. Potem je sam vozil terenski avtomobil po porušenem mestu in obljubil, da ga bodo na novo pozidali in zgradili nova stanovanja.

“Zločinec se vedno vrne na kraj zločina,” je bil takojšen komentar ukrajinskega predsedniškega svetovalca Mihajla Podoljaka, ki je izpostavil Putinov “brezmejni cinizem in popolno odsotnost vsakega kesanja”. Ob koncu nepričakovanega obiska je Putin dodal: “Leta 2014 nismo imeli še hiperzvočnih raket, danes jih imamo.”

Putinov obisk porušenega Mariupola je presenetil vse, posebej zato, ker ga je pred tednom dni haaško sodišče dalo na seznam vojnih zločincev, za katerim je razpisana mednarodna tiralica. Odločitev mednarodnega sodišča v Haagu, da zaradi suma nezakonitih deportacij ukrajinskih otrok izda nalog za aretacijo ruskega predsednika, ki je prvič po začetku vojne proti Ukrajini obiskal eno od mest v Donbasu, seveda odmeva. Za Rusijo gre pri sodnem nalogu za “toaletni papir”, za Zahod pa naj bi bil to prvi korak k odstranitvi ruskega tirana, ki da bo sedaj še bolj osamljen.

Vojna v Ukrajini se žal nadaljuje: milijoni beguncev in na tisoče mrtvih ne ganejo skoraj nikogar več. Poročajo nam, da zmanjkuje orožja, namesto da bi nam poročali o dejavnih mirovnih pogajanjih. Papež Frančišek nenehno poziva k premirju in takojšni ustavitvi oboroženih spopadov, zahteva od vseh, da se zavzemamo za takojšen in trajen mir. Minulo soboto se je v Vatikanu zavzel za “varne, urejene, redne in trajnostne migracije”. Ukrajinskim beguncem je namenil besede: “Želim vam povedati, da papež ne bo nehal iskati miru in moliti zanj. To počnem za vašo mučeno državo in za druge, ki jih je prizadela vojna.”

Če hočemo ostati tudi v prihodnje ljudje, moramo biti na strani svetega očeta!

 

Besedilo je bilo najprej objavljeno v tedniku Novi glas.1 komentar

  1. Najbrž je šel v Mariupol Putinov dvojnik, saj je pravi Puti prestrahopeten za obisk bojišč.

Comments are closed.