Logika delitve proti logiki družine

»Kaj novega na sinodi?« sem napol zaresno vprašal enega od udeležencev. »Ne vem, še nisem prebral današnjih časopisov,« je bil odgovor – hudomušen, s priokusom grenkobe. Sinoda se je prevešala v drugo polovico, italijanski tradicionalistični bloger je ravnokar objavil pismo, ki naj bi ga skupina kardinalov prvi dan sinode izročila papežu.

O prihajajoči shizmi

Ob spremljanju lanske izredne sinode o družini ter vsega dogajanja po njej, se mi je vedno znova porajalo vprašanje: kaj če se nahajamo pred novo shizmo v Cerkvi. Podobno tisti, ki se je začela pred skoraj točno 500 leti. Sedaj je verjetno vsakemu jasno, ki vsaj diagonalno sledi pripravam na redno sinodo o družini (4.-25. oktober 2015), da je stvar žal točno tako resna.

Družina na razpotju

Marijin mesec oktober zaznamuje izredna škofovska sinoda o družini, za katero je Sveti sedež pripravil poseben delovni dokument z naslovom Pastoralni izzivi družine v kontekstu evangelizacije. Dokument celovito izpostavlja različne razmere (izven zakonske skupnosti, ločitve, … Beri dalje

Strela z jasnega

Mineva leto dni od zgodovinskih besed Benedikta XVI.: »Fratres carissimi… Conscientia mea iterum atque iterum coram Deo explorata ad cognitionem certam perveni vires meas ingravescente aetate non iam aptas esse ad munus Petrinum aeque administrandum.« Papež se je odpovedal papeževanju.