S. Kovač: Predsednik je negativna novica

/ … /

Predsednik Türk je septembra na redni tiskovni konferenci predstavnikom medijev predlagal, “da bi uvedli za vsako poročanje, za vsakodnevno poročanje neko kvoto pozitivnih vesti … S tem nikakor ne mislim, da si moramo kakšne pozitivne zgodbe izmišljati, mislim pa, da je prav, da pozitivnih zgodb ne spregledamo popolnoma, ampak da najdemo tudi prostor zanje in mogoče celo kakšno kvoto.” (Glej spletna stran predsednika RS Danila Türka, 16. septembra 2010)

/ .. /

Kaj je pozitivna zgodba?

Predlog predsednika Türka o uvedbi vsakodnevne kvote pozitivnih novic odpira vprašanje, kaj je sploh pozitivna zgodba in pozitivna novica.

Če ste v letu 2010 vsak dan preleteli samo prvo stran osrednjega slovenskega tiskanega dnevnika Delo, ste lahko dobili vtis, da je predsednik Türk že sam po sebi ena najbolj pozitivnih zgodb v državi. Predvsem po letošnji spremembi v vrhu uredništva Dela skorajda ni bilo tedna, da se predsednik Türk ne bi pojavil na naslovni strani Dela v podobi izrazito pozitivne novice, ki je ni spremljal niti najmanjši novinarski dvom o popolnosti našega predsednika države.

V Delu je kot predsednik Türk nedotakljiv samo še Milan Kučan. Pri branju velikega intervjuja v zadnji Sobotni prilogi Dela ste lahko ob Kučanovem paternalističnem monologu dobili vtis, da je ob 20. obletnici padca železne zavese nekdanji prvi komunist Kučan še vedno najbolj pozitivna zgodba v državi in da v Sloveniji čas stoji že 20 let od padca komunizma.

Türk in Kučan sta kot izrazito pozitivna zgodba predstavljena tudi v preostalih dveh najvplivnejših tiskanih medijih v državi – Dnevniku in Večeru.

/ … /

Osemindevetdeset tisoč brezposelnih je pozitivna zgodba, 68 tisoč pa negativna

Predsednik Türk je junija letos v intervjuju za Večer na primeru brezposelnosti novinarjem javno pojasnil, kaj je po njegovem pozitivna medijska zgodba.

Predsednik države je tako komentiral aktualne razmere na trgu dela: “To, da se govori, da se brezposelnost povečuje, potem ko se že nekaj mesecev zmanjšuje, gotovo ni dobro. Po stopnji brezposelnosti imamo v primerjavi z drugimi evropskimi državami eno boljših situacij. Morda bi bilo prav, da bi se potrudili in da bi tudi v tem videli neki dosežek.” (Večer, 26. junija 2010)

Isti predsednik države je novembra 2007 z dvignjenimi rokami protestiral proti takratnim razmeram na trgu dela.

/ … /

Predsednik leporeči o pokojninski reformi

Pred volitvami za predsednika države jeseni 2007 sem v kolumni Leporečnež Danilo Türk (194/2007) opozoril, da je Türk veliki demagog, ki se skriva za masko političnega leporečja.

Na Türkovo demagoško naravo sem znova opozoril v lanski kolumni Odpravimo pokojninski privilegij predsednika Türka (214/2009), kjer sem opisal, da predsednik države le leporeči o potrebni izvedbi pokojninske reforme, saj se hkrati ne želi odreči svojemu pokojninskemu privilegiju.

/ … /

Predsednik države je negativna zgodba

Predsednikovo leporečenje o pokojninski reformi kot skupnem dobrem in njegova obsodba vseh tistih, ki z nasprotovanjem reformam branijo svoj privilegij, sta klasični primer, kako predsednik države ob pomoči vplivne medijske mašinerije postane pozitivna zgodba, ki to v resnici ni.

Predsednik Türk se je prav na primeru pokojninske reforme pokazal v podobi izrazito negativne zgodbe, saj gre za salonskega socialista, ki ima polna usta besed o solidarnosti z drugimi državljani in boja proti privilegijem, v resnici pa krčevito brani svoj pokojninski privilegij in ne želi doživeti enake usode v zvezi s pokojninsko reformo kot drugi državljani.

Enako velja za predsednikov odnos do razmer na trgu dela: za predsednika Türka je 98 tisoč brezposelnih pozitivna zgodba, medtem ko je bilo 68 tisoč brezposelnih pred tremi leti zanj negativna zgodba. Odvisno seveda od tega, kdo je na oblasti.

Slovenija potrebuje kvoto negativnih novic

Dvoličnost predsednika Türka pri obravnavi pokojninske reforme in razmer na trgu dela je v nebo vpijoč primer negativne novice o predsedniku države.

Povsem nekritičen odnos glavnih tiskanih dnevnikov do zdajšnjega in nekdanjega predsednika države prinaša sporočilo, da Slovenija ne potrebuje kvote pozitivnih novic, ampak predvsem kvoto negativnih novic o Türku in Kučanu.