S. Kovač, Finance: Kučanov kapitalizem v bankrot

Prisilna likvidacija obeh bank je v resnici bankrot kapitalizma Foruma 21, ki ga bomo davkoplačevalci plačali z milijardno garancijo države.

Milan Kučan je aprila 2004 ustanovil razvpiti Forum 21, katerega ustanovni člani so tudi ključni igralci obeh bankrotiranih bank in z njimi povezanih podjetij: Romana Pajenk, dolgoletna predsednica uprave in pomembna lastnica Probanke; Roman Glaser, dolgoletni predsednik nadzornega sveta Probanke in prvi mož Perutnine Ptuj, ki je tudi eden od glavnih lastnikov Probanke, ta pa nazaj Perutnine Ptuj; Tatjana Fink, dolgoletna predsednica uprave Trima, kjer je bila Pajenkova nadzornica, družbe Probanke solastnice Trima, Trimo pa pomemben solastnik Probanke. To je le del vplivnih forumovcev okoli Probanke, preostalo lastniško hobotnico foruma sem že pred leti na vrhuncu posojilnega balona predstavil v članku Vse poti vodijo k Milanu Kučanu (Finance 116/2008).

Ključni igralec pri drugi bankrotirani banki, Factor banki, je prav tako ustanovitveni član Kučanove tovarišije, Herman Rigelnik, dolgoletni predsednik uprave ACH in največji posamezni lastnik te družbe. ACH je daleč največji, 40-odstotni lastnik Factor banke, kar pomeni, da je Rigelnik vseskozi držal roko nad dogajanjem v tej banki. Rigelnik se je lani jeseni upokojil z mastno odpravnino 390 tisoč evrov bruto in pred tem več let skupaj s preostalim menedžmentom ACH izčrpaval podjetja iz skupine ACH z izplačevanjem milijonskih dividend, namesto da bi ACH kot družbeno odgovoren lastnik pravočasno dokapitaliziral to banko. Te prakse ni prekinila niti Rigelnikova naslednica Sonja Gole, prav tako članica Foruma 21. Na koncu je bančna lupina z imenom Factor banka končala v breme davkoplačevalcev.

Na bankrotirani banki bi moral biti najbolj ponosen šef Foruma 21 in glavni politični boter nacionalnega interesa Milan Kučan, ki se je v začetku leta 2001 kot tedanji predsednik države udeležil slavnostne akademije ob desetletnici Probanke in pred avditorijem številnih direktorjev postavil idejne temelje nacionalnega interesa. Po poročanju Financ je Kučan v omenjenem govoru v nebo povzdignil Pajenkovo in se zavzel, da morajo biti slovenske banke »sposobne uveljaviti slovenski nacionalni interes« (Nagovor predsednika države ob desetletnici ustanovitve Probanke, Finance, 31. januarja 2001).

Na Probanko in Factor banko bi morala biti še posebej ponosna Jože Mencinger in Franjo Štiblar iz trdnjave nacionalnega interesa EIPF, kjer domuje tudi najslabši finančni minister vseh časov in glavni svetovalec šefa SD Lukšiča, France Križanič. Obe propadli banki sta učbeniški zgled uresničevanja bankrotiranega modela nacionalkapitalizma, ki so ga zgradili ključni ljudje Foruma 21. Mencinger je prav v času Kučanovega poklona Pajenkovi leta 2001 z vso ihto »znanstveno« dokazoval škodljivost tujih naložb, medtem ko je Štiblar »znanstveno« zagovarjal navzkrižna lastništva med bankami in velikimi podjetji, kjer banke financirajo lastniške koncentracije »nacionalnih šampionov« (Gospodarska gibanja, november 2000).

Čisto utelešenje bankrotiranega modela nacionalkapitalizma je že sama Probanka, katere lastniki so hkrati tudi njeni veliki dolžniki. Probanka je kreditirala družbi Profectus in Medaljon, prek katerih so menedžerji Probanke s Pajenkovo na čelu postali največji lastniki Probanke. Danes so ta podjetja v stečaju, Probanka ima zaradi njih velike izgube, propadli lastniki banke pa te seveda niso sposobni dokapitalizirati. Probankino kreditiranje menedžerskega prevzema Probanke je v času debelih krav »požegnal« dolgoletni prvi nadzornik Probanke Roman Glaser, ki je v ponedeljek sklical tiskovno konferenco in se meni nič, tebi nič delal neumnega, kot da nima nič s propadom Probanke.

Probanka je financirala tudi lastniške koncentracije preostalih svojih lastnikov in kakopak »nacionalnih šampionov«, od Trima, Perutnine Ptuj, Avtotehne do Pivovarne Laško. Danes so lastniki Probanke večinoma bankrotirana ali močno prezadolžena podjetja, ki te banke niso sposobni dokapitalizirati, zaradi česar je banka de facto bankrotirala, račun pa je izdan davkoplačevalcem. Podobno je s Factor banko, ki se bo v zgodovino slovenskega bančništva vpisala po tem, da je nekoč vplivnemu članu Foruma 21 in danes zaporniku Binetu Kordežu posodila milijone evrov za prevzem Merkurja kar »na dobro ime«.

Propad pomembnega bančnega osrčja Foruma 21, Probanke in Factor banke, je kot že tolikokrat doslej razkril vse sistemske slabosti nacionalnega interesa, utemeljenega na posojilnem balonu bank, močno zadolženih podjetjih in škodljivih navzkrižnih lastniških povezavah med finančnimi institucijami in podjetji. Navzkrižno lastništvo je tudi glavni krivec za katastrofalno korporativno upravljanje podjetij in bank, kjer so se prijatelji iz omrežja Foruma 21 medsebojno dolga leta nadzorovali in si seveda predvsem gledali skozi prste.

Več: Finance