Rončevič:Kdo je 1%?

V ZDA se odvija serija protestov pod geslom Occupy Wall Street. Vsekekor dokaj zanimiv fenomen, ki inspiracijo črpa iz arabske pomladi in se bo, kot kaže, razširil tudi v Evropo. 15. oktobra pričakujejo proteste v več ducatih mest izven ZDA. Najverjetneje bomo svoj majhen delež dobili tudi v Sloveniji. In poznavaje naše lokalne navade in prakse bi si upal zatrditi, da bo to spremljal zanimiv fenomen kolektivne amnezije.

Kaj imam v mislih? Naj pojasnim. Na spletnem portalu www.tportal.hr je nekdanji predsednik Milan Kučan v skupnem intervjuju, ki ga je imel z nekdanjim hrvaškim predsednikom Stipetom Mesićem, podal mnenje, da je za krizo v Sloveniji veliki meri zaslužna “neoliberalna razvojna paradigma dela politične elite, ki rešitev vidi v rasti bruto domačega proizvoda in povečevanju konkurenčnosti, pri tem pa se ne ozira na človeško, etično in ekološko plat.”

Ker je jasno, kateri del slovenske politične elite je imel v mislih bivši predsednik, je jasno, da bodo skušali jesenski spindoktorji in politiki valove protestov izkoristiti za negativno kampanjo proti pomladni opciji. Da je ta možnost precej realna, nakazuje tudi dejstvo, da si naši levičarji te proteste po svoje že interpretirajo kot proteste proti neoliberalizmu.

Realnost je seveda popolnoma drugačna. Protesti v ZDA niso usmerjeni proti neki legitimni politično-ekonomski šoli. Gre za protest proti lumparijam, proti zlorabam moči in vpliva, proti mendžerskemu pohlepu, proti vplivu lobistov na uradno politiko in proti neenakosti. Protestniki niso anarhistični borci proti neoliberalizmu, gre za izjemno pestro druščino, ki je pritegnila socialiste, liberalce, libertarce, anarhiste, konzervativce in neodvisne.

In to seveda zbuja zanimivo vprašanje. Kdo v Sloveniji je grobo zlorabljal oblast? Kdo je dovolil politično kadrovanje kljub raznim ‘neodvisnim’ agencijam za upravljanje državnega premoženja? Kdo je dovolil, da so razni ‘lobisti’ vplivali na ekonomsko politiko in celo konkretne poslovne odločitve podjetij? Kdo je dovolil vzpon skupine roparskih menedžerjev?

Čisto zares: kdo je 1 % ?

Vir: blog Borut Rončevič