Vili Kovačič pisal bodočemu predsedniku vlade dr. Robertu Golobu

Vili Kovačič: Premaknimo meje svobode skupaj s civilno družbo!
(Foto: Jure Makovec)

Dragi Robert Golob – kralj sonca, vetra ter vseh podnebnih sil, ki jih boš moral pokoriti, da bodo v službi naroda, ne zgolj vladajoče koalicije. Da bo svoboda zasijala v celoti in v sijaju, kakršnega si zasluži.

Predlog na podlagi sodelovanja pri prizadevanju proti gradnji TEŠ6

Ker si Primorec, ker sva proti TEŠ6 pred desetimi leti zelo tesno in tvorno sodelovala in me imaš od tedaj, kot sam praviš, v zelo dobrem spominu, čeprav takrat nisva mogla preprečiti katastrofe, pa se danes, dragi Robert, obračam nate kot na domoljuba v mnogo lažji in hitro uresničljivi zadevi. Pri tem me zelo opogumlja dejstvo, da imaš v koaliciji prvo in zadnjo besedo, in kot razumem, pri tem sploh ni nujno, da se uskladiš z Levico in SD, z Lukom Mescem in Tanjo Fajon, ki bosta morda proti. Jaz pa te želim spodbujati v dobrem in opominjati v slabem.
Moj predlog je izvedbeno zelo lahek, bi pa miselno pomenil ogromen korak v ozaveščanju ljudstva, ki mu nameravaš vladati. Tokrat začenjam s predlogom, ki se nanaša na državne praznike, glede katerih vlada v Sloveniji totalna zmeda. Apeliram namreč na tvojo primorsko in antifašistično zavest, ki je nedvomna in nedvoumna, manjka ji samo dejavna potrditev v praksi.

Spomin na TIGR 13. maja naj postane državni praznik namesto dneva OF

Dragi Robert, lepo te prosim, da kot nesporni vodja presekaš slovenski kaos z državnimi prazniki in v proceduro v DZ vložiš predlog civilne družbe, da 13. maj – spomin na TIGR, postane slovenski dan upora, in to kot nov državni praznik in dela prost dan.
Skrajni čas je da prenehamo biti edina država na svetu, ki slavi kolaboracijo z nacisti kot nacionalni dan upora, resnični dogodek 13. maja pa ignoriramo in spregledujemo. Smrt fašizmu – SFSN, je bil namreč v resnici tigrovski pozdrav in po kapitulaciji Italije septembra 1943 je ogromna večina tigrovcev odšla v partizane.
Dragi Robert, s tem predlogom se boš trajno in izjemno pozitivno zapisal v zgodovino Slovencev in Evrope, kajti TIGR je bil prva antifašistična organizacija v Evropi. Prepričan sem, da bo ideja o novem prazniku tudi v tako imenovani jedrni Evropi dobro sprejeta, posebno zdaj, v kontekstu vzpona za Evropo pogubne Putinove imperialistične naci-fašistične politike.
Dragi Robert, ko boš to uresničil, boš postal nesmrten, postal boš ne le sončni kralj, postal boš državnik evropskega pomena in vzor, kako je majhen narod sposoben velikih dejanj. S tigrovskim praznikom bomo poravnali zgodovinski dolg in Evropo spomnili, da so bili tigrovci prvi antifašistični borci v Evropi, tedaj ko se drugim v Evropi o tem še sanjalo ni.
Lepo te pozdravljam in ti želim vso srečo in uspeh na težki poti v neznano, na katero si stopil.

Pripis

Vsebina predloga je znana in je ne bom znova pošiljal. Bistvo pa je, da sedanji popolnoma brezpomenski praznik 2. maj nadomestimo s 13. majem. Drugih praznikov se ne dotikam, o tem bi se dogovorili kasneje, ko bo dozorel čas za to. Bom pa zelo vesel, če me pokličeš, da ti dam osebno spodbudo pri tem velikodušnem domoljubnem in zgodovinskem dejanju. Saj si obljubil, da boš vladal s pomočjo civilne družbe. Jaz to jemljem zares.
Dragi Robert! Računam, da boš hkrati zvest izročilu prvega vojaškega poveljnika TIGR-a Danila Zelena, za katerega je pesnik zapisal: »Ti šel si med prvimi v boj, ko narod ni videl izhoda, in drugim bila je še tuja beseda SVOBODA.«
Sicer pa je zakonski predlog o tem v arhivu DZ že od leta 2021, ko je žal s strani tistih, ki bi ga morali najbolj podpreti, doživel največje nasprotovanje in blokado.