Reporter: Po “nestrpnem in žaljivem” izpadu Jankovića svetniki NSi z obstrukcijo

Svetniki NSi Ljubljana so obstruirali točko dnevnega reda na temo migrantske problematike v Ljubljani zaradi, kot pravijo, “nestrpnega in žaljivega izpada Jankovića”. Svetniški klub NSi je predlagal uvrstitev točke o nastanitvi migrantov v prestolnici na dnevni red seje in ljubljanskega župana pozval, naj se o temi izreče. Jankoviću očitajo osebne napade na Mojco Kucler Dolinar in “diskvalifikacijo predlagateljev, ki so želeli zgolj informacijo in razpravo o tej pereči temi”. Mestni svetniki so kljub obstrukciji podprli nastanitev migrantov v Ljubljani.

Ljubljanski mestni svetniki so se na včerajšnji seji po daljši razpravi podprli nastanitev migrantov v občini. Burno je bilo že na začetku seje, ko je svetnika SDS Jerneja Pavlina zanimalo, zakaj je policija na območju Kotnikove poostrila nadzor, če nevarnosti po zagotovilih Mola ni. Svetnik LZJ Marjan Sedmak je tovrstna vprašanja ocenil za podla.

Pavlin je na župana naslovil vprašanje o azilnem domu na Kotnikovi ulici v Ljubljani, ki je v neposredni bližini vrtca Ledina ter le nekdaj metrov dlje od Osnovne šole Ledina in dijaškega doma Tabor. Pavlinu se lokacija ne zdi primerna, saj je v centru nastanjenih okoli 40 polnoletnih moških, ki ne potrebujejo asimilacije v šolsko okolje.

Prav tako je Pavlina zanimalo, zakaj sta policija in redarstvo na tem območju poostrila nadzor, če naj varnostnega tveganja po zagotovilih Mestne občine Ljubljana (Mol) ne bi bilo.

Župan Zoran Janković mu je na začetku odvrnil, da sprenevedanje SDS nima meja. Kot je dodal, so člani njihove stranke nosili transparente, naj gredo migranti v Stožice in bili tako prvi, ki so migrante napotili v Ljubljano.

Pavlin je vztrajal pri odgovorih na zastavljena vprašanja, svetnik LZJ Marjan Sedmak pa je dejal, da s tovrstnimi vprašanji vnaprej brez dokazov kriminaliziramo ljudi, kar je po njegovem mnenju podlo.

Vprašanja nastanitve migrantov so se na pobudo svetniškega kluba NSi svetniki lotili tudi ob koncu seje. Vodja omenjenega svetniškega kluba Mojca Kucler Dolinar je uvodoma župana pozvala, naj do omenjene tematike predstavi svoje stališče.

V NSi so sicer predlagali tudi, da svetniki izrazijo nasprotovanje nastanitvi migrantov v Ljubljani, dokler jim vlada ne predstavi celovite rešitve zaščite prebivalcev glavnega mesta. Kucler Dolinar je Jankovića zato vprašala, ali je na sejo povabil predstavnike vlade oziroma pristojnega ministrstva, a ji je Janković odgovoril, da ne.

Vodja svetniškega kluba NSi je še poudarila, da se zavedajo, da stvari niso enostavne in da ni enostavnih odgovorov. Ne gre pa po njenih besedah spregledati vprašanj javnega reda in miru, nastanitve migrantov, sociale, zdravstva in nenazadnje vključevanja v programe izobraževanja. Dodala je, da se zavzema za pomoč, ne pa tudi za razpad sistema.

Janković je v svojem odgovoru poudaril, da v Ljubljani na Viču že dolgo deluje azilni dom, ki sprejema begunce, otroci pa so že leta vključeni v šolo Livada. Doslej ni bilo nobene težave, ravnatelj omenjene šole pa je bil povabljen na Švedsko, da predstavi primer dobre prakse, je dodal župan.

Pojasnil je, da so v Ljubljani za nastanitev migrantov pripravili tri objekte, obenem pa so se z muftijem dogovorili za versko oskrbo, zdravstvenim domom za zdravstveno, pripravili so še šolski program. Janković je tudi dejal, da vlada glede migrantske krize opravlja dobro nalogo, nasprotuje le žici na meji. Poudaril je še, da bo Ljubljana ostala odprto mesto, ki s ponosom nosi naziv mesto heroj.

Ker Janković Kucler Dolinarjevi ni več dal besede, so svetniki NSi obstruirali sejo.

Več lahko preberete na reporter.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.