Rdeča lisica se je ugnezdila tudi v palači evropskega parlamenta

Rdeča lisica se je ugnezdila tudi v palači evropskega parlamenta, zato smo pred zelo resno grožnjo, ker so na njenem krožniku vrednote EZ.Rdeča lisica Tanja Fajon, politična voditeljica komunistov, javno časti spomin na enega od najbolj krvavih zločincev v zgodovini te države. Kdor bi to storil v spomin na kakega nacionalsocialističnega zločinca v Nemčiji, bi šel takoj v zapor ali psihiatrično bolnišnico, njegove politične kariere pa bi bilo dokončno konec.

Oddaja Tarča je s svojim konceptom in še posebej ob spretnem vodenju prevejane voditeljice v tej polarni krizi covida-19 in sesuvanja ledene gore komunizma vsekakor oddaja, ki se bo s svojimi nadaljevanji zapisala v slovensko zgodovino zagrizenih branilcev zločinske preteklosti.

Po izvoru je znamenita rdeča lisica. Znano je, da so se te rdeče lisice nasilno ugnezdile na tujerodnem polju, kjer so pobile večino domačih lisičk. V tem stilu je potekala tudi Tarča. Zgodba je sicer znana in njenega poteka smo vajeni. Neverjetna predrznost, s katero se še danes molče odriva strahotna zločinska rdeča preteklost v pozabo, očitno dobiva tudi na evropski ravni pomembno podporo. To pa je skrajno resno vprašanje. Ne gre za to, da politična voditeljica rdečih javno časti spomin na enega od najbolj krvavih zločincev v zgodovini te države. Da se mu javno klanja. Da v njegov spomin prižiga sveče in pred njegov gromozanski kip, ki vsem na očeh kazi podobo našega glavnega mesta. Polaga cvetje. Kdor bi to storil v spomin na kakega nacionalsocialističnega zločinca v Nemčiji, bi šel takoj v zapor ali psihiatrično bolnišnico, njegove politične kariere pa bi bilo dokončno konec.

Rdeča lisica se je ugnezdila tudi v palači evropskega parlamenta

Takšno grozljivo stanje v Sloveniji v 21. stoletju je za privilegirano TV Slovenija seveda nevredno vsake obravnave. Trideset let po osamosvojitvi – ne pa tudi po osvoboditvi izpod rdečega jarma zločinske preteklosti – smo postali tega že vajeni. A podpora, ki sem jo zgoraj posebej omenil, je dodatno, še mnogo širše, usodno vprašanje.

Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova / Foto: Reuters

Sčasoma se je rdeča lisica v teh minulih desetletjih zvijačno ugnezdila tam, kjer bi jo najmanj pričakovali. Rdeča lisica je prišla v rove in na hodnike ogromne palače parlamenta Evropske zveze – v 21. stoletju. Znašli smo se pred zelo resno grožnjo. Še posebej, ker so sedaj na njenem krožniku vrednote in transparentnost Evropske zveze. Imel sem priložnost bolj od blizu spoznati razmere v državi, iz katere prihaja evropska komisarka, ki vodi ta resor. To, kakšna so njena (javno objavljena) stališča in kam se še vedno – popolnoma nerazumljivo – usmerja njena politika, me zato ne preseneča. Nasprotno pa me preseneča dejstvo, kje že preži rdeča lisica.