Ministrici SD, udeležencem konvencije o pregonu genocida razložite poziv vaše stranke za prepoved spomina na žrtve komunizma

Spoštovana gospa Tanja Fajon, ministrica za zunanje in evropske zadeve;

spoštovana gospa dr. Dominka Švarc Pipan, ministrica za pravosodje.

Upam, da bo pomembna diplomatska konferenca za sprejem konvencije o sodelovanju pri pregonu genocida in drugih hudodelstev, ki jo gostite, uspela.

foto: Jože Jagrič

Verjamem, da bi bilo prav, da Slovenija predstavi tudi svoje izkušnje v raziskovanju in preganjanju teh najhujših zločinov. S kriminalističnim svetnikom Pavlom Jamnikom sva raziskavo vojnih zločinov in zločinov proti človeštvu že predstavila na konferenci evropskih tožilcev v Haagu, poročilo prilagam. Tedaj so naše delo pozitivno ocenili.

Prilagam tudi kratko predstavitev dela Komisije Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč in vaju prosim, da z njim seznanita udeležence konference.

Predlagam še, da jima razložite poziv Socialnih demokratov, torej vaše stranke, ki je del vladajoče koalicije, da nameravate prepovedati spomin na žrtve komunizma. Ali raziskovanje, predstavljanje zločinov komunizma/titozma in spomin nanje niso del procesa tranzicijske pravičnosti, h kateremu je Republika Slovenija prav tako zavezana kot za pregon genocida in drugih hudodelstev?

Drugo vprašanje, ki ga, prosim, pojasnita delegatom vaše pomembne konference, pa je vezano na podporo Vlade RS županu mestne občine Ljubljana Zoranu Jankoviću. S tem zanikate pravico žrtev komunizma do groba in spomina.

foto: Jože Jagrič

17. maj, slovenski dan spomina na žrtve komunizma, je posvečen umoru romske skupnosti v Iški leta 1942. Umorila jih je partizanska vojska.

Njihovi posmrtni ostanki čakajo na pogreb. Komisija Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč je v skladu s svojimi pristojnostmi sprejela sklep, da naj dobijo grobove na pokopališču Žale v Ljubljani. Komisija je sprejela tudi sklep, da naj bodo posmrtnih ostanki 3.450 umorjenih, izkopanih v breznu pod Macesnovo gorico, prav tako pokopani na pokopališču Žale v Ljubljani. Raziskave na vojaškem pokopališču slovenskih domobrancev na Orlovem vrhu so odkrile, da komunistične oblasti posmrtnih ostankov niso prekopale. Komisija predlaga dodatne raziskave in ureditev vojaškega pokopališča v skladu s predpisi. Župan MOL Zoran Janković preprečuje izvedbo teh sklepov.

Komisija je na to dejstvo že večkrat opozorila tudi vlado RS. Odgovora nismo prejeli. Verjamemo, da vprašanja, ki jih Komisija naslavlja tako na Mestno občino Ljubljana kot vlado RS, presegajo trenutna politična razmerja in interese.

Vsi navedeni primeri pa odgovore zahtevajo. V skladu s pravnim redom RS in temeljnimi načeli tranzicijske pravičnosti je, da imajo žrtve totalitarnega terorja pravico do groba in spomina.

foto: Jože Jagrič

Upam, da bosta zbranim na konferenci pojasnili, zakaj vlada RS ukrepa v nasprotju s temeljnimi načeli tranzicijske pravičnosti in podpira kršitve slovenske zakonodaje.

V pričakovanju vajinega naklonjenega sprejema teh pobud vama želim uspešno delo.

Dr. Jože Dežman, Predsednik Komisije Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč