Rdeč alarm nam spet tuli

Razmišljam, da nam rdeč alarm spet tuli, a hkrati ne morem mimo nedavnega dogajanja v našem parlamentu, ki spominja na obnašanje triletnega otroka ob pojavu prve trme, ko začne sredi trgovine cepetati z nogami (no, v parlamentu so uporabili roke). Če je dogajanje v parlamentu odraz stanja duha v naši državi, potem niti ne more biti drugače, kot da nam rdeč alarm tuli.

Pravzaprav to velja skoraj za ves svet. Kje je izvor? Vem, da vzrok ni samo eden, menim pa, da je med glavnimi individualizem. Preveč ljudi je individualistov. Ker gledam na stvari kot kristjan, vernik, verjamem, da je Bog človeka ustvaril kot osebo – bitje za odnose, ne kot individue, kot vse druge ustvarjenine. In če oseba zreducira svoje bivanje na individuum, nastanejo težave (začelo se je že z Adamom in Evo). In če velik del populacije vzame to za normalno in celo edino pravilno obliko življenja, nastanejo velikanske težave.

Le oseba, ki živi za odnose, lahko dela za skupno dobro, individuum nikoli

Kdo lahko dela za skupno dobro? Le osebe, individui nikoli, kajti individuum po definiciji ni sposoben videti in upoštevati drugih, saj je posameznik. Drugi in vse drugo lahko le služi njemu, da izpolnjuje svoje želje in potrebe, karkoli že to povzroča drugim. Si je mogoče drugače razlagati dejstvo, da mnogi kljub večmesečnim vsakodnevnim opozorilom, prošnjam, navodilom, ukrepom … stroke in odgovornih politikov niso sposobni odpovedati se dopustu na ogroženih območjih, zabavam, gostijam, skupinskemu športu … in drugim načinom skupinskega užitkarjenja!? Vse to kaže, da mnogi delujejo po načelu: jaz – sam, nato dolgo nič in nato spet jaz. In ko se takšni interesno povežejo v civilno ali politično združenje, takšna združba spet ne more delovati drugače kot po tem principu. In takšni individualistični politiki niso niti v najmanjši meri sposobni delati za skupno dobro (kar po definiciji politika je).

Bog, ki je Odrešenik, še naprej dela za človekovo dobro

In na žalost to pri nas doživljamo že leta in leta. Če pogledamo generacije otrok, ki jih učitelji in kateheti že dolgo časa ne morejo več obvladovati, potem vemo, da do spremembe še ne bo prišlo tako hitro. Razen s pomočjo kakšne katastrofe. Verjetno je novi koronavirus že del tega; pa podnebne spremembe …

A ne mislite, da sem črnogled. Po razodetju pravzaprav ta svet (nebožje v stvarstvu) nima drugačne perspektive. Vendar Boga, ki je Odrešenik, to ne moti, da ne bi delal naprej za odrešenje vseh ljudi. Kako mu bo to uspelo, sicer ne vem, a mu zaupam!

Kljub rdečim območjem delajmo za pristne medsebojne odnose in se razvijajmo kot osebe ter premagujmo težnje po individualističnem načinu življenja!