Radio Ognjišče: Štular o poražencih in zmagovalcih 2014

Iztekajoče se leto je dodobra premešalo karte na političnem področju, predvsem ga je zaznamovalo burno dogajanje znotraj in med političnimi strankami. Vznikale so nove stranke, oblast je po zmagi na volitvah prevzela politična novinka, menjavala so se vodstva, nekatere stranke so po volilnih porazih praktično izginile s političnega prizorišča. O teh temah smo govorili z vodjo Civilne družbe za pravično Slovenijo Mitjo Štularjem.

Štular je na vprašanje, kaj so prinesli novi obrazi v letu 2014, odgovoril, da predvsem razočaranje. “Vsak, ki vstopi v politiko ali kamor koli drugam, je v začetku nov obraz, v tem ne vidim nič napačnega in s tem ni nič narobe, problem pa nastane, ko to postane prevladujoče ali pa celo, v našem primeru, edini kriterij odločanja na volitvah. Letos se je znova izkazalo, da takšne volitve in takšna izbira vodijo v neke vrste razočaranje in v negativne posledice za vse nas, saj kot država zamujamo čas, v katerem bi morali počistiti nered, ki se je nabral okoli nas.” Volivec bi moral po besedah Štularja pri odločanju za nekoga upoštevati predvsem njegove sposobnosti, etične vrednote in tudi ekipo, ki stoji za njim. “Tukaj se postavljata dve vprašanji: Prvo je, ali smo kot posamezniki dovolj globoko razmislili o tem, preden smo šli na volitve, in drugo, seveda, ali mediji, predvsem mislim na večinske, ki kreirajo javno mnenje, ponujajo dovolj globok uvid v stanje ali pa so morda celo sestavni del vsakokratne manipulacije in vsakokratnega zamegljevanja. Žal ugotavljam, da se dogaja slednje.”

Posebej se je ustavil pri državnozborskih volitvah in za zmagovalce oklical medije. “In to zato, ker so v zadnjih tednih pred volitvami izredno dobro utirili zmagovalca in tudi zelo spretno eskalirali nasprotja med pomladnimi strankami. Zdi se mi, da sta bila to dva elementa, ki sta prevladovala. Spomnimo. Potopili so Igorja Šoltesa, ki je na evropskih volitvah zelo uspel, Mira Cerarja na evropskih volitvah še ni bilo, in namesto Šoltesa dvignili Cerarja, ki je bil potem relativni zmagovalec. Janeza Janšo so že tretjič zapored ujeli v afero Patria, ob tem naj omenim še Ljudmilo Novak, ki so jo sprovocirali, da je šla v odkrit obračun z Janšo. Bojim se, da bomo na podlagi dogajanj po volitvah državljani spet poraženci.”

Zapisal: Alen Salihović.

Več lahko preberete in prisluhnete oddaji na strani Radia Ognjišče.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.