Radio Ognjišče, Papež Kubancem: Služenje ni nikoli ideologija, ker ne služimo idejam.”

Verniki na Kubi, ki so bili vrsto let preganjani, verjetno današnji dan doživljajo kot uresničenje najbolj drznih sanj. Dopoldne so se namreč v središču Havane, na Trgu revolucije, množično zbrali pri sveti maši, ki jo je skupaj s številnimi duhovniki, škofi in kardinali daroval papež Frančišek. Pri evharistični daritvi sta s pesmijo in dejavnim sodelovanjem prišla do izraza živahnost in smisel za lepoto tega srednjeameriškega naroda ter utirala pot novemu upanju.

Papež Frančišek je vsebino homilije oprl na evangeljski odlomek današnje nedelje, kjer Jezus spravi svoje učence v zadrego z vprašanjem, o čem so se pogovarjali. Razpravljali so namreč o tem, kdo med njimi je največji, najpomembnejši. Sveti oče je spomnil je, da podobno vprašanje tudi nas spremlja v različnih življenjskih obdobjih in da se Jezus, kot dober pedagog ne boji naših vprašanj; pozna skrivnosti src in nas je vedno pripravljen spremljati ter nam odpirati nova obzorja. Jezusovo obzorje se namreč vedno nanaša na vsakdanje življenje in nas usmerja v smisel v “okus po večnosti”.

Papež Frančišek se je vrnil k vprašanju kdo je največji in z Jezusovimi besedami učencem, odgovoril, da kdor hoče biti velik, naj služi drugim in naj ne želi, da bi drugi služili njemu. Naše življenje je namreč pristno v konkretnem zavzemanju za blagor bližnjega, je dejal. Gre za ljubezen, ki postane vidna v dejanjih in odločitvah in se izraža v različnih nalogah, ki smo jih ljudje kot državljani poklicani opravljati.

“Ko služimo, gledamo človeku v obraz, se ga dotikamo, čutimo njegovo bližino in z njim v iskanju napredka sotrpimo. Služenje ni nikoli ideologija, ker ne služimo idejam, temveč ljudem.”

Biti kristjan pomeni služiti dostojanstvu bratov, se zanj boriti in zanj živeti. Zato je kristjan vedno povabljen, da ob pogledu na najšibkejše postavi ob stran svoje potrebe, pričakovanja in željo po vsemogočnosti.

Zapisala s. Brigita Zelič, več lahko preberete na radio.ognjisce.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.