Radio Ognjišče: Novak, Janša in Bogovič o aktualnih političnih zadevah

V Pogovoru o na Radiu Ognjišče smo tokrat gostili predsednike NSi, SDS in SLS Ljudmilo Novak, Janeza Janšo in Franca Bogoviča. Spregovorili so o prevelikem zadolževanju Slovenije v preteklosti, prevelikih davkih in obremenitvah za gospodarstvo ter predstavili programe s katerimi menijo, da bi lahko državo popeljali iz krize. Prvak SDS Janša je komentiral tudi primer Patria in spregovoril, kaj se bo zgodilo po 20. juniju, ko naj bi šel v zapor.

Prvaki strank slovenske pomladi so tako uvodoma spregovorili o rezultatu na evropskih volitvah, na katerih je Evropska ljudska stranka dobila pet od osmih slovenskih poslancev. Janša je dejal, da „so stranke slovenske pomladi edina alternativa, ki lahko zagotovi evropsko Slovenijo“. Najbolj pomemben je vrednotni temelj, ki ga delimo z Evropsko ljudsko stranko, ta bi moral biti temelj sodelovanja tudi doma, dodaja. „Ali bodo volitve 13. julija poštene, če bodo 20. junija zaprli predsednika stranke, ki lahko zmaga?“ se sprašuje Janša.

Bogovič poudarja, da je leva vlada zelo zadolžila Slovenijo. Tri desnosredinske stranke pa programsko in vrednotno vedo, kaj hočejo in kako voditi državo. „Vse tri stranke pripadamo Evropski ljudski stranki. Vrednote krščanstva so tisto, kar je naše vodilo. Te morajo biti tudi v zasebnem življenju, družini in politiki. Te morajo biti in veljati tudi v družbi.“ Prihodnost mora temeljiti na resnem in odgovornem delu, do javnih financ, do pomoči potrebnim, je prepričan prvak SLS.

Moje politično delovanje temelji na vrednotah krščanske demokracije, ki jih tudi sama živim, svoje videnje politike opisuje predsednica NSi Ljudmila Novak.

Prvaki SDS, NSI in SLS so komentirali tudi odločitev ustavnega sodišča, ki je v dveh primerih zavrglo in v enem zavrnilo pobude za oceno ustavnosti odloka o razpustitvi državnega zbora in o razpisu predčasnih parlamentarnih volitev, ki bodo tako 13. julija.

Predsednica NSi Ljudmila Novak je v komentarju odločitve ustavnega sodišča glede datuma predčasnih državnozborskih volitev dejala, da je zadovoljna ter da je za državo zagotovo bolje, da se volitve izvedejo čim prej. Kot je povedala je bila odločitev sodišča pričakovana. V pogovoru je povedala še, da je v tem primeru ustava nad željami in počitnicami. Ob tem je volivce pozvala, naj izkoristijo možnost zahteve za glasovanje po pošti iz tujine, če bodo 13. julija na počitnicah.

Predsednik SLS Franc Bogovič je odločitev ustavnega sodišča prav tako pričakoval, saj so po njegovem mnenju ustavni roki za izvedbo volitev jasni. Kot je povedal v pogovoru, bi imeli v primeru jesenskih volitev kaos vse do božiča.

Čim dlje bi prestavljali volitve, težje bi bile posledice, pa je o odločitvi ustavnega sodišča glede datuma predčasnih državnozborskih volitev dejal predsednik SDS Janez Janša. Povedal je, da mu ni jasno, kaj so pobudniki ustavne presoje želeli doseči ter da so tisti, ki so predlagali prestavitev datuma, zagovorniki kaosa. Janša je dejal še, da predsedniku republike Borutu Pahorju in sodišču ne preostane nič drugega kot to, da spoštujeta ustavo.

Janša je komentiral tudi primer Patria ter se komentiral tudi to, da je vrhovno sodišče ugodilo njegovi pritožbi, ki jo je vložil po tem, ko je upravno sodišče zavrnilo njegovo tožbo zoper poročilo Komisije za preprečevanje korupcije zaradi posega v človekove pravice in temeljne svoboščine. Sodbo upravnega sodišča je razveljavilo in zadevo vrnilo upravnemu sodišču v nov postopek. Dejal je, da sodba neposredno problematizira način, preko katerega je KPK svoje ugotovitve sporočila v javnost. Dodal je, da je sodba „velika klofuta KPK in vsem tistim, ki so na podlagi tega sprejemali odločitve“. „Posledice pa so nepopravljive. Zaradi tega sta padli dve vladi.“

V včerajšnjem Pogovoru o na Radiu Ognjišče smo predsednike treh pomladnih strank vprašali tudi, ali so pripravljeni po volitvah stopiti skupaj in sestaviti vlado. Vsi so za sodelovanje, a skrbi jih, da ne bodo mogli sami sestaviti koalicije.

Več lahko preberete na strani Radia Ognjišče.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.