Radio Ognjišče: M. Lahovnik o vladnem nepoznavanju osnovnih sredstev

Pred predstavitvijo predloga proračuna je v javnosti odjeknila izjava računskega sodišča, ki se ni moglo izreči o zbirni bilanci stanja državnega proračuna ob koncu leta 2015, češ da nima na voljo podatkov o osnovnih sredstvih, ki jih ima država. Zadevo so včeraj kritično označili že v Slovenski demokratski stranki, kjer se sprašujejo, ali je proračunska razprava sploh smiselna, če država nima urejenih evidenc o svojem premoženju. Mi smo za komentar zaprosili prof. dr. Mateja Lahovnika, profesorja na Ekonomski fakulteti in nekdanjega ministra za gospodarstvo.

Revizorji so tako ugotovili, da ni podatkov o osnovnih sredstvih, kot so računalniki, avtomobili ali zemljišča, bodisi so podatki pomanjkljivi, zemljišča vrednotena po en evro na kvadratni meter, umanjkale so umetniške slike, stoli in še marsikaj. Prav tako ni zadovoljivih podatkov o dolgoročnih finančnih naložbah, kot je NLB, in o terjatvah in obveznostih sklada za nasledstvo. Da lahko vlada načrtuje proračun, čeprav niti ne ve, kaj ima, se zdi profesorju na ekonomski fakulteti dr. Lahovniku izredno problematično. “To je zelo problematično, ker moramo vedeti, da mora imeti v Sloveniji vsako podjetje urejeno dokumentacijo, sicer proti njemu hitro ukrepa Finančna uprava. Tudi vsako gospodinjstvo mora imeti urejene podatke. Očitno tega ne ve samo slovenska vlada.”

Na vprašanje, s kakšnimi podatki so razpolagali v času vlade Boruta Pahorja, ko je bil sam gospodarski minister, je Lahovnik odgovoril. “Stanje se vleče že več let. Ampak pred leti se je začelo urejati, toda zadnje ugotovitve Računskega sodišča kažejo, da na tem področju ni bilo dovolj narejeno.”

Zapisala Tanja Dominko, več lahko preberete in prisluhnete oddaji na radio.ognjisce.si.