R. Pikon, Finance: Ni treba, da otrokom piska

Spoštovana vlada, v upravljanje vam damo osem milijard evrov. Zapravite jih devet. In še vedno imamo lačne otroke. Se vam zdi, da delate dobro?

Prejšnji teden je Slovenijo pretresla zgodba o celjskih otrocih, ki jim je pri kosilu zapiskala kartica, če računi niso bili plačani. Šola je tak sistem imela že leta, ogorčenje javnosti pa je vodstvo prisililo v to, da ga umakne. Ogorčenost je bila upravičena, račune bi morali plačati starši – staršem bi moralo piskati, ne otrokom.

Čeprav otrokom zdaj ne piska več, težava ostaja – in to so neplačani računi. Starši morajo plačati šoli, da ta plača hrano dobaviteljem.

A kaj, če starši ne morejo plačati kosila otrokom? Zato imamo socialno državo. Če 12-letnik nima za jesti, si vsak po malem utrgamo od ust in ga nahranimo. Ne le v šoli, tudi sicer lahko slišite veliko zgodb o starših, ki ne morejo nahraniti svojih otrok. Če to, da bi imeli vsi otroci hrano, ni ena izmed prioritet socialne države, potem je bolje, da se socialne države sploh ne gremo in ljudem pustimo denar, ki ga država izpuli prek davkov.

V Sloveniji delamo skoraj pol leta za državo. Od vsega, kar kupimo, plačamo davek na dodano vrednost. Imamo zelo visoko dohodnino, »bogataško« 41-odstotno stopnjo plača vsak, ki zasluži več kot 1.580 evrov neto. Dobivamo nepremičninski davek. Državi damo ogromno denarja.

Verjetno je potreben razmislek o tem, kaj mora biti socialna država. Kaj početi z denarjem, ki nam ga država vzame. Da bi vsem otrokom vsak dan plačali kosilo, bi potrebovali nekaj več kot 90 milijonov evrov. To bi bil za Slovenijo visok strošek, ker država nima denarja. Ali je prav, da 25-letnemu študentu, ki ima svoj avto, subvencioniramo kosilo v tajski restavraciji, kamor sicer hodijo ljudje na poslovna kosila? Je prav, da poslancem omogočimo kosila po manj kot štiri evre? Je prav, da damo državno pomoč podjetjem na robu propada? Bi lahko odpravili kakšno agencijo? Združili dve ministrstvi v eno? Pa financiranje filmov, kulture. Ali ne bi najprej nahranili otrok? Mar ne bi bilo v Sloveniji prijetneje živeti, če bi ob vseh davkih, ki jih plačate, lahko vedeli vsaj to, da vaš otrok – ali pa njegov sošolec – ne bo lačen?

Več lahko preberete v Financah.