R. Pesek: Od osamosvojitve do današnjih perspektiv

rosvita pesek evropski vecer
Foto: Marko Jerina

V nedeljo, 23. marca 2014, je na 4. Evropskem večeru gostovala Rosvita Pesek. Z Lojzetom Peterletom sta spregovorila o osamosvojitvi, glede katere Rosvita Pesek meni, da se tedaj nismo prav zavedali zgodovinskosti trenutka. Ko ocenjuje tedanjo politično elito, meni, da so bili v njej sicer amaterji, vendar zanimivi, bilo je več odkritosti in dileme bolj jasne. Vendar je bilo tudi po plebiscitu za samostojno Slovenijo v tedanji skupščini še veliko obotavljanj in spraševanj (npr. ali sploh potrebujemo novo zastavo). Ugotavlja, da je bila volja izražena na plebiscitu, izmuzljiva in da niso bili vsi za samostojnost. Odnos do države se je po njenem kazal tudi v komornih državnih proslavah v 90-letih.

Spregovorila je tudi o razpustu DEMOS-a, ki se ji zdi nemogoča, nora zgodba, na katero še danes (ko se je medtem zvrstilo več precej bolj raznorodnih koalicij) ne najde racionalnega odgovora. Na vprašanje, zakaj se je podala v zgodovino, je odgovorila, da je na RTV SLO manjkalo dokumentarnih filmov o času osamosvojitve, prav tako je čakala na zgodovinske knjige, ki se jih je končno lotila sama. V zvezi s tem se je spomnila ureditve arhivov na Češkem, kjer je leta 1996 pripravljala dokumentarni film o lustraciji in izvedela, da so študenti v času češke žametne revolucije imeli noč in dan straže pred arhivi, da bi tako preprečili, da bi stari režim izvedel uničenje arhivov.

Na vprašanje o aktualnem stanju države in perspektivah je Rosvita Pesek odgovorila, da je stanje takšno zato, ker so nam vladali tisti, ki jim država ni bila prvi cilj, ampak ‘prihvatizacija lastnih žepov’. Prav tako ni preveč optimistična glede prihodnosti Slovenije, saj vidi precejšnjo krizo predvsem na gospodarskem, medijskem in izobraževalnem področju. Končno je izpostavila tudi ostrino javnega diskurza, »kot da bi bili leta 1946«. Rosvita Pesek še pravi, da si bo pri pisanju knjig vzela odmor.

Pripis uredništva: Zadnjo knjigo Rosvite Pesek Pučnik lahko naročite na povezavi.