Vodebov Prvi spol odgovor na Drugi spol avtorice Simone de Beauvoir

S knjigo Prvi spol lahko razumemo, zakaj je feminizem novodobna kuga

Roman Vodeb, dvojni magister, je v zagorski knjižnici predstavil svojo knjigo Prvi spol, za katero lahko rečem, da je precej zahtevna za branje. Zagotovo pa je med zanimivejšimi, kar sem jih prebral. V Trbovljah živeči Freudovec je v predgovoru knjige zapisal naslednje:

„Če boste prebrali knjigo, boste razumeli, zakaj je feminizem (v sociološkem smislu) novodobna (ideološka) kuga, ki po obrokih, vendar (ideološko) načrtno ubija družbo.“

Preden je predstavil vsebino in pomen knjige Prvi spol, ki je bila izdana pred letom dni, sva se dotaknila tem, ki sva jih v osmih oddajah v zadnjem desetletju precej natančno obdelala. Vodeb je uvodoma pojasnil, zakaj moški trener nima vstopa v žensko garderobo, dokler niso prav vse športnice dostojno oblečene. Nazorno je povedal tudi, zakaj ni dobro, je celo škodljivo za kasnejši razvoj otrok, da starši otrokom razkazujejo svojo goloto. Pojasnil je tudi, zakaj kratko in občasno crkljanje otrok v postelji staršev pred spanjem ali zjutraj po spanju za otrokov razvoj ni škodljivo. Po drugi strani pa je škodljivo vsakodnevno spanje otrok na zakonski postelji staršev nekje vmes med očetom in materjo.

Prvi spol odgovor na knjigo Drugi spol

V povezavi s svojo najnovejšo knjigo Prvi spolki je tudi nekakšen odgovor na knjigo Drugi spol, ki jo je leta 1949 izdala Simone de Beauvoir, je Vodeb tudi pojasnil, kaj je feminizem. Podrobno nam je razložil, kaj razume pod prvi in kaj pod drugi spol. Ni se mogel ogniti skušnjavi, da ne bi dodal tudi nekaj zanimivosti iz življenja avtorice knjige Drugi spol.

Ob koncu predavanja je pojasnil, zakaj je lahko moški dober oče in ne dobra mati. In seveda povedal tudi to, zakaj je lahko ženska le dobra mati ne ne hkrati tudi dober oče. Z gostom sva se dotaknila tudi zadnjega dogajanja na Danskem, kjer so vajeti vodenja te države v roke vzele ženske.

Več pa si lahko ogledate v posnetku