Prejeli smo: Voščilo akademiku Borisu Pahorju

boris-pahorV Civilni družbi za pravično Slovenijo Vam iskreno čestitamo ob visokem jubileju, hvaležni za Vaše veliko pisateljsko delo in trajen zgled klene slovenske drže.

Za nas in večino Slovencev ste dragocena priča in moralni zgled v obsodbi vseh totalitarizmov, ki so uničevali slovenski narod. Kot deček ste videli požig Narodnega doma v Trstu, s katerim se je simbolno vse začelo. Hvaležni smo vam, ker v samozadosten slovenski prostor vnašate vedenje o razsežnosti fašističnega divjanja nad našim narodom, pa tudi vedenje o obstoju slovenskega življa
zunaj formalnih meja. Z lastno izkušnjo nacifašizma v koncentracijskem taborišču ste pisali veliki roman Nekropola, ki je trajna naložba za prihodnost civilizirane Evrope. Kot svobodomiseln človek ste prišli v konflikt tudi s komunizmom, ko ste v Zalivu s pomočjo Edvarda Kocbeka in Viktorja Blažiča razgalili množične poboje po vojni.

Vaša odklonilna drža do vseh totalitarizmov je za mentalno zdravje slovenske družbe posebej pomembna v sedanjem času, ko se v samostojni državi odkrito promovirajo komunizem in totalitarni simboli bivše države. Prepričani smo namreč, da je brezpogojno zavračanja ideologij, ki so množično pobijale Slovence, absolutni pogoj za normalnost in skupno prihodnost.

Dragi profesor Pahor! Celo vaše stoletje je krik k humanosti proti uničevanju človeka, njegove svobode in narodne skupnosti. Z občudovanjem in obljubo, da bomo skupne ideje zgodovinske resnice, izpostavljene slovenske identitete in narodne zavesti širili v naših sredinah in pri našem delovanju Vas prisrčno pozdravljamo!

V imenu 44 gibanj Civilne družbe za pravično Slovenijo,
Jože Možina
dr. Mitja Štular

Foto: europarl.si

Pripis uredništva: Voščilom Borisu Pahorju ob častitljivem jubileju se pridružujemo!