Črtanje Borisa Pahorja s seznama avtorjev, ki bodo predstavljeni na frankfurtskem knjižnem sejmu, je nerazumljivo

Po medijih je te dni zakrožila vest, da je Boris Pahor črtan s seznama slovenskih avtorjev, ki bodo predstavljeni na letošnjem frankfurtskem knjižnem sejmu, na katerem je Slovenija častna gostja. Ker je Boris Pahor umetnik z visoko kvalitetnim literarnim opusom, z evropsko odmevnim civilnim pogumom in zgled človeka, ki je aktivno nasprotoval vsem trem totalitarizmom polpreteklega časa, je formalistični izbris tako edinstvene ustvarjalne osebnosti za predstavitev Slovenije v svetu skrajno nerazumljiv.

Še posebej, ker je Pahor slovenski in evropski umetnosti in kulturi po drugi svetovni vojni z močnimi eksistencialnimi in angažiranimi družbenimi vsebinami ter visokimi estetskimi in moralnimi standardi vtisnil pečat na tako globinski ravni, da mimo njega ne bo mogla niti globalizirana in tehnologizirana sodobnost. Ko se bo resno soočila s svojimi fundamenti, horizonti in problemi, ji bo imel Pahorjev opus v premislek ponuditi marsikatero dragoceno iztočnico.

Podpisani člani V. razreda Slovenske akademije znanosti in umetnosti, katerega član je bil dolga leta tudi pokojni Boris Pahor, zato protestiramo proti presenetljivo lahkotni in za relevantno predstavitev duhovnih horizontov sodobne Republike Slovenije v Frankfurtu povsem neupravičeni izločitvi Pahorjevega opusa iz nabora del za predstavitev.

Mirko Bratuša, izr. član SAZU
Milan Dekleva, red. član SAZU
Evald Flisar, izr. član SAZU
Niko Grafenauer, red. član SAZU
Herman Gvardjančič, izr. član SAZU
Drago Jančar, red. član SAZU
Andrej Jemec, red. član SAZU
Milan Jesih, izr. član SAZU
Milček (Bogomil) Komelj, red. član SAZU
Fedja Košir, izr. član SAZU
Lojze Lebič, red. član SAZU
Jožef Muhovič, red. član SAZU
Uroš Rojko, red. član SAZU
Brane Senegačnik, izr. član SAZU
Zorko Simčič, red. član SAZU
Nina Šenk, izr. članica SAZU
(podpisniki so navedeni po abecednem vrstnem redu)1 komentar

Comments are closed.