Prejeli smo: Pogreb pravne države

pravicnostDanes bomo simbolno pokopali pravno državo. Pravna država ni umrla naravne smrti, ampak so jo ubili. Niso je ubili naenkrat, ampak so jo desetletja strahovito mučili, se izživljali nad njo ter jo zlorabljali tudi za nezakonito in protiustavno obsojanje, zapiranje, mučenje – tudi za ubijanje nedolžnih žrtev. Ob tem je neizmerno trpela in krvavela. Ni bilo vse slabo. Pošteni sodnice in sodniki so v njenem imenu storili tudi veliko dobrega. Žal je bila tista manjšina, ki jo je zlorabljala, premočna in preveč groba. V življenju je imela zelo malo sočutja. Politika, ki jo je zlorabljala za svoje interese in preganjanje nasprotnikov, je to na njenih plečih delala brezvestno in brez usmiljenja. Tožilci in sodniki, ki so jo zlorabljali in jo uporabljali kot krinko, ga tudi niso imeli. Žrtve pravosodja, ki za krivce svojih svojega trpljenja niso smeli poimenovati tožilcev in sodnikov z imeni in priimki, so svoj gnev lahko izlivali le na nič krivo pravno državo, ki je bila sama žrtev zlorabljanja in mučenja.

Pod pretvezo pravne države so se dogajale strahovite krivice. Ob vsaki krivici, ki so jo tožilci in sodniki naredili posamezni državljanki in državljanu v imenu pravne države, je odmrl njen del. Vsi, ki so doživeli njeno zlorabo niso več verjeli vanjo. Še več, niso več verjeli v državo, mnogi so celo nehali verjeti, da pravica obstaja. Mnogim so tožilci in sodniki pod krinko pravne države uničili zdravje, prihodnost, družino in življenje. Za te krivice tožilci in sodniki nikoli niso hoteli prevzeti nikakršne odgovornosti – prevzeti jo je morala pravna država. Tisti, ki bi morali biti najbolj odgovorni za pravno državo in skrbeti za njeno zdravje, so jo najbolj zlorabljali. Dolgo časa smo verjeli, da jo je mogoče rešiti. Žal so bili njeni nasprotniki v njenih lastnih vrstah ter zakulisni botri močnejši. Tako danes leži tukaj pred nami – mrtva.

Seveda nam je vsem hudo, da je umrla pravna država. Vendar nas njena smrt hkrati navdaja z upanjem, da bo kmalu napočil nov čas. Da bo na kraju preminule pravne države, kmalu zaživela država vladavine prava.

1. Država, kjer bodo zakoni in ustava veljali enako za vse.

2. Država, v kateri bodo tožilci in sodniki spoštovali zakone in ustavo.

3. Država, v kateri bodo v svoji samovolji omejeni tudi tožilci in sodniki, tako kot smo vsi ostali državljanke in državljani.

4. Država, kjer bodo pošteni državljanke in državljani sodišča spoštovali, ne pa tako kot je bilo v umrli pravni državi, ko so se jih mnogi z vso pravico bali.

Današnji dan je zato, kljub pogrebu pravne države, dan novega upanja. Upanja, da pravica živi in da je dosegljiva vsakemu, ne glede na njegov materialni ali socialni položaj. Ne glede na to, kakšno je njegovo versko, politično ali katerokoli drugo prepričanje.

Od danes, ko bomo pokopali pravno državo, bo tekel nov čas. Ali bo na mesto pokojne države stopila država vladavine prava, bomo kmalu videli. Vsak dan bomo spremljali, kaj se dogaja in čakali pozitivne premike.Tožilke in tožilci ter sodnice in sodniki imajo novo priložnost, posebej tisti, ki so preminulo pravno državo najbolj zlorabljali. Da začnejo delati bolj vestno in odgovorno. Da se zamislijo, kaj je njihovo poslanstvo. Da se zavedo svoje velike odgovornosti in hkrati plemenitosti njihovega poklica. Ta pogreb je tudi priložnost, da v sodelovanju civilne družbe in strokovnjakov izgradimo državo vladavine prava, kjer bo poštena uporaba zakonov in ustave edino merilo sodnih odločitev. Da skupaj zgradimo mehanizme, ki bodo omogočali resnično neodvisno, javno, pregledno in odgovorno delo tožilcev in sodnikov. Ti mehanizmi so zelo pomembni. Če bi ti mehanizmi obstajali, nam danes ne bi bilo treba pokopavati pravne države.

Pravna država! Danes se poslavljamo od tebe. Dolgo časa smo upali, da boš preživela. Trudili smo se, hoteli smo ti pomagati, vendar so bili nasprotniki in prizadejane rane prevelike. Počivaj v slovenski zgodovini. Vsi mi pa upamo, da bo tvoji naslednici prizanešeno z gorjem, ki si ga morala prestajati ti. Naša skupna zaveza na ta dan je, da bomo storili vse, kar je v naši moči, da bomo skupaj z vsemi ljudmi dobre volje zgradili resnično državo vladavine prava.

Danes, ob 17.00 se nam bodo na pogrebu pravne države, pred Vrhovnim sodiščem pridružili: Jože Dežman, Žan Mahnič in Aleš Primc.

Odbor 2014