Gros odgovarja Dežmanu: Oznaka »lažnivi kljukec« pripada tistemu, ki neresnice širi

Vitomir Gros odgovarja Dežmanu: O Demosu ne more pisati nekdo, ki je bil takrat eden njegovih najostrejših nasprotnikov. Ker so me k izročitvi arhiva nagovarjali tudi drugi, Vam podobni, sem tedaj javno izjavil, da svojega arhiva pač ne dam vsakemu oslu. Na tak rokohitrski način je izginil arhiv slovenskega Demosa, nihče ne ve, kje je niti ali sploh še obstaja. Se pa ve, kdo je bil zanj odgovoren!

Republika Slovenija in vojni grobovi, pokopališča in grobišča 1. in 2. svetovne vojne

Izhodišče za spletno objavo Republika Slovenija in vojni grobovi, pokopališča in grobišča 1. in 2. svetovne vojne je več kot 40 let raziskovalnega, javnega, dialoškega delovanja pri raziskovanju žrtev 1. in 2. svetovne vojne ter spomina nanje.

Motiv za sprehod skozi različne položaje, v katerih so slovenske žrtve 1. in 2. svetovne vojne in tujci, smrtne žrtve obeh vojn v Sloveniji, je spoznanje o tem, kako oddaljena in obenem v dovolj podobnem položaju je Slovenija v primerjavi z Zahodom.

Opozarjamo na nekatera dogajanja v preteklosti, ob katerih si lahko odgovorimo na to, kakšno prihodnost si želimo.

Slovenci nismo imeli države, ki bi pri urejanju slovenskega mesta mrtvih sledila vzorcem raziskovanja, urejanja vojnih grobov, pokopališče, grobišč, ki so ga razvile zahodne demokracije zlasti po prvi svetovni vojni. Pred tridesetletnico Republike Slovenije je zato lepa priložnost za vzpostavitev slovenskega mesta mrtvih kot pomembnega temelja slovenske državnosti.

V projekciji Republika Slovenija in vojni grobovi, pokopališča in grobišča 1. in 2. svetovne vojne opozarjamo na nekatera dogajanja v preteklosti, ob katerih si lahko odgovorimo na to, kakšno prihodnost si želimo.

Spletna objava Republika Slovenija in vojni grobovi, pokopališča in grobišča 1. in 2. svetovne vojne je še v nastajanju, za vas prosimo za razumevanje pri tehničnih in izgovorjenih škratih. Prava tako vas prosimo, da vprašanja, dopolnitve, popravke pošljete na naslov: [email protected] oz. dr. Jožetu Dežmanu v Gorenjski muzej.

Jože Dežman: Izjava za javnost

Na sestanku Komisije Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč dne 24.avgusta 2016 smo ob prisotnosti Dragice Bac z MDDSZ in Lidije Pliberšek, direktorice Pogrebnega podjetja Maribor, obravnavali potek del pri izkopu in pokopu posmrtnih … Beri dalje

ETV, Pogled: Jože Dežman

Intervju z zgodovinarjem dr. Jožetom Dežmanom o koncu II. svetovne vojne, o povojnem dogajanju, o reviji SLO − slovenski zgodovinski magazin in še čim. Novo knjigo Jožeta Dežmana Ni bilo lahko, a smo obstali in … Beri dalje

B. Cestnik, blog: V bran patru Knavsu

Maša za partizane kot problem V reviji Reporter (kolumna „Mamico so zatajili“, 4.5.2015) zgodovinar Jože Dežman problematizira sv. mašo, ki jo je p. Bogdan Knavs prejšnji mesec daroval na Pohorju „za vse padle partizane in … Beri dalje