Prejeli smo: Oratorij 5000 mladim celostna rast in pridobivanje kompetenc

Foto: Oratorij.
Foto: Oratorij.

Oratorij je eden tistih edinstvenih projektov, ki iz mladostne zagnanosti in dobre volje zraste v mogočno gibanje. Gre za večdnevno ali celo večtedenski program za otroke, ki združuje ustvarjanje, zabavo, učenje, druženje, duhovnost, predvsem pa sproščeno in koristno preživljanje prostega časa. Njegova posebnost je, da je prostovoljski projekt mladih za mlade ter da se danes dogajajo v že več kot 250 krajih po Sloveniji. Vsako leto tako združuje več kot 17.000 otrok in več kot 5.000 mladih prostovoljcev.

Letošnja oratorijska tema se navezuje na lik mladega fanta Dominika Savia, ki je, čeprav je za boleznijo umrl že pri svojih 15 letih, dosegel veliko osebno zrelost in etično razsodnost. Za mlade je postal takšen zgled, da v krščanskem svetu velja celo za svetnika. Od tod tudi letošnje oratorijsko geslo, njegove besede: »Hočem biti svet.« Njegovo sporočilo je, da ta svetost, ta osebna izpolnjenost, ni v težkih stvareh, temveč preprosto v veselju, pomoči bližnjim in izpolnjevanju svojih dolžnosti.

Oratorij otrokom omogoča to, kar najbolj potrebujejo v svojem razvojnem obdobju: igro, druženje z vrstniki, zgled starejših od sebe, razvijanje ročnih spretnosti, predvsem pa zdravo okolje, nabito s pozitivnimi vrednotami. Hkrati naproti prihajamo tudi staršem, ki v tem času nimajo dopusta in želijo poskrbeti za kvalitetno in cenovno ugodno varstvo svojih otrok.

Še več pa Oratorij daje mladim prostovoljcem – animatorjem. Njihova oratorijska izkušnja sega na zelo raznolika področja in jim tako omogoča celostno rast in pridobivanje kompetenc, ki so za življenje zelo pomembna. Najintenzivnejše je seveda učenje tistih, ki na oratoriju prevzemajo največje odgovornosti – oratorijskih voditeljev.

Tu niso le pedagoška znanja in izkušnje ob konkretnem delu z otroki. Tu je rast na socialnem in čustvenem področju v okolju animatorske skupine, kjer se učijo timskega dela, reševanja konfliktov in medosebnih odnosov. Tu je učenje izvedbe neke dejavnosti v vseh fazah: od načrtovanja in priprave do izvedbe in tudi refleksije. Pa kompetence s področja organizacije, vodenja skupine, pridobivanja sredstev, stika z mediji … Z vsem tem pa jih

Oratorij prav tako uči prevzemanja odgovornosti in s tem osebne zrelosti. Zanemariti tudi ne gre, da se mladi s pripravo oratorija aktivno vključujejo v svoje lokalno okolje, v katero se sicer ne bi. Z njim svoj kraj sooblikujejo in vanj prinašajo mladostno zagnanost, energijo in medgeneracijsko sodelovanje.

Prepričani smo, da vse te izkušnje in kompetence tisočev mladih močno oblikujejo njihovo nadaljnje življenje v pozitivni smeri. Pa ne le njih, temveč preko njih tudi našo celotno družbo.

Oratorij Slovenija

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.