Vse, kar morate vedeti o Stični mladih 2023

Stična mladih je enodnevni festival, ki ga organizira Katoliška mladina. Že 42 let se odvija v cistercijanskem samostanu v Stični na Dolenjskem, ki dobesedno postane stična točka več tisoč mladih iz vse Slovenije, zamejstva in drugod. Njeno poslanstvo: »Prebujati mlade, da vstanejo in hodijo za Kristusom,« ob začetku novega šolskega in akademskega leta mlade spodbuja, da se prebudijo iz počitniškega ugodja in ponovno podajo na pot učenja, zorenja in iskanja odgovorov na vprašanja. Kljub temu, da živimo v demokratični Sloveniji, okolje mladostnikov dostikrat ni naklonjeno vprašanjem o veri, ne spodbuja njene rasti oz. ji celo nasprotuje. Stična mladih se tako trudi, da udeležencem nudi izkušnjo mlade krščanske skupnosti, kjer jim skozi številne aktivnosti, ki jih pripravljajo mladi za mlade (letos pri ustvarjanju Stične mladih sodeluje preko 200 prostovoljcev), poskuša odgovarjati na vprašanja in jih vodi k Bogu. 

»Kdo praviš, da sem?«

Vsako leto je Stična mladih tudi nekoliko tematsko obarvana. Letos se z geslom »Kdo praviš, da sem?« dotika vprašanja identitete. Kot je na tiskovni konferenci Stične mladih povedal direktor Katoliške mladine Matevž Mehle, je bilo tematsko geslo izbrano predvsem, ker so mladi v svetu obkroženi z mnogimi glasovi, ki jim govorijo, kdo in kakšni naj bi bili. Stična mladih tako želi mladim pomagati pri iskanju in odkrivanju samega sebe. Luka Modic, duhovni spremljevalec Stične mladih, je tako v nagovoru za letošnjo Stično mladih čudovito zapisal: »Samo On, ki te je čudovito izdelal, ti lahko pove, kdo si, od kod si, zakaj si oz., bolje, za koga si tukaj.« Geselsko vprašanje zato postavljamo Njemu: »Kdo praviš, da sem?«  Skozi različne aktivnosti in predvsem pristne odnose, ki jih te omogočajo, bomo tako na letošnji Stični preko Njega odkrivali sebe v globljem bistvu in krepili krščansko identiteto. 

foto: Žan Seničar, Stična mladih

Pestro dogajanje

V Stični se je »pestro dogajanje« za prostovoljce pričelo že ta teden, manjša organizacijska dela pa so se izvajala že vse leto. Za udeležence svoja vrata Stična mladih odpira v soboto, 16. septembra, ob 9.30. Po uvodnem programu bo sledila sveta maša, ki jo bosta glasbeno poživil priložnostni pevski zbor in orkester. Skozi ves dan se lahko zabavate ob poligonu na ulici, ustavite na stojnicah številnih organizacij, ustvarite spominček v foto kotičku, obiščete sveto spoved ali adoracijo v Opatovi kapeli, najdete kaj dobrega za pod zob ali obiščete bar pod kozolcem, kjer se lahko odžejate ob Stična limonadi … V popoldanskem delu pa se bo sočasno odvijalo več dogodkov. Na malem odru bodo nastopili 4 glasbeni izvajalci:  Vlado Kreslin, Primož Križaj, DJ in Gal Gjurin, v športni dvorani OŠ Stična pa se bo odvijal športni turnir v nogometu in odbojki. Predvsem toplo priporočam obisk delavnic, ki bodo potekale v dveh terminih. Različni gosti bodo na njih pričevali o svojih zanimivih življenjskih zgodbah ter odpirali teme, povezane z odraščanjem, odnosi, kariero, spolnostjo in molitvijo skozi oči krščanske teologije. Povezovali se bodo tudi z umetniškimi pristopi (glasbo, plesom, likovno, gledališko in cirkuško umetnostjo), skozi katere lahko prav tako metaforično uzremo krščansko sporočilo in se dotaknemo naše tradicije. Seveda ne smemo pozabiti na dogajanje v cerkvi, kjer bodo potekale molitev rožnega venca, taizéjska molitev, slovesne večernice … Po popoldanskem dogajanju sledi topla večerja in veliki koncert Stična benda s plesalci. 

Kaj je na letošnji Stični drugačnega?

Poleg tega, da je letos končno napovedano lepo vreme, bodo na Stični mladih v okviru projekta Stik mladih, ki se od 15. do 17. septembra odvija v Ivančni gorici, prisotni tudi mladi iz Italije, Bolgarije, Hrvaške, Slovenije in Madžarske. Prav posebej pa v svoje vrste pozdravljamo tudi tri taizéjske brate in prostovoljce iz tujine, ki bodo pomagali pri organizaciji Evropskega srečanja mladih, ki se bo konec letošnjega leta odvijalo v Ljubljani. Nekaj delavnic bo zato potekalo tudi v angleščini, vseeno pa ostajajo odprte za vse udeležence. Prav tako je letošnja novost Stične tudi uvedba festivalske kartice, s katero bodo lahko udeleženci plačevali hrano, pijačo in festivalski merch. Zakaj? Ker brezstično poslovanje prinaša večjo varnost ter hitrejše in preglednejše poslovanje.

foto: Anja Deželak

Moja izkušnja

Spomnim se svoje prve Stične mladih. S sošolkami sem sedela na polnem, nabasanem vlaku, po katerem so se razlegali zvoki kitare in smeha in nisem imela pojma, kaj pričakovati od tega festivala. Ko smo v procesiji romarjev hodili mimo zelenih travnikov do samostana, sem se šele začela zavedati, da sem del nečesa veliko večjega. Stična je bila kljub dežju živa, polna smeha in dobre volje! Poleg glasbe, glasnega navijanja, pogovorov, spletanja novih prijateljstev ni manjkalo tudi trenutkov duhovnosti, miru in priložnosti za rast. Stična mladih ta duh kljub določenim spremembam še vedno ohranja. Vsako leto zbira nas, mlade, in nam daje prostor, kjer lahko (za)dihamo na svoj način kot udeleženci ali kasneje kot ustvarjalci in prostovoljci. 

Ne pozabite!

Vstopnice: Karte lahko do dneva pred dogodkom kupite po predprodajni ceni 12€ (na dan dogodka 15€) na spletni strani Stične mladih. 

Kako v Stično? S posebnim Stična vlakom, ki pelje iz Ljubljane, organiziranim avtobusnim prevozom s strani župnije, dekanije oz. škofije ali v lastni režiji. 

Več informacij lahko najdete na spletni strani in na družbenih profilih Facebook in Instagram. Na dan dogodka lahko poiščete vse pomembne informacije tudi v aplikaciji Sticna mladih.

 

Lucija Kovač