Prejeli smo: Obletnica smrti dr. Andreja Bajuka

Andrej_BajukV petek, 16. avgusta mineva drugo leto odkar je v 68. letu starosti umrl prvi predsednik Nove Slovenije, nekdanji predsednik vlade in finančni minister dr. Andrej Bajuk. V Novi Sloveniji se dr. Andreja Bajuka spominjamo kot velikega človeka in humanista, ki je z ustanovitvijo Nove Slovenije prispeval k ohranitvi krščanske demokracije v Sloveniji. Kot finančni minister si je venomer prizadeval za pomembne ukrepe, ki so pripomogli k rasti in razvoju Republike Slovenije.

Ob drugi obletnici smrti dr. Andreja Bajuka bodo člani vodstva Nove Slovenije predsednica in poslanka Ljudmila Novak, vodja poslanske skupine mag. Matej Tonin, podpredsednica in poslanka Iva Dimic, podpredsednik Aleš Hojs in glavni tajnik Robert Ilc danes, 16. avgusta ob 17. 30 uri položili cvetje in sveče na njegov grob na ljubljanskih Žalah.

Ob 18. 30 uri se bo vodstvo NSi udeležilo tudi obletne svete maše v cerkvi sv. Jakoba na Gornjem trgu v Ljubljani.

Vabljeni k spremljanju obeležitvene slovesnosti!

Življenjepis dr. Andreja Bajuka:

Andrej Bajuk se je rodil 18. oktobra 1943 v Ljubljani. Leta 1945 je njegova družina emigrirala, najprej živela v taboriščih po Avstriji, leta 1948 pa se je naselila v Mendozi v Argentini, kjer je Bajuk odraščal in študiral. Prvo diplomo iz ekonomije je opravil v Mendozi, nato v Chicagu naredil še magisterij iz ekonomije. Leta 1969 je šel na univerzo v Kalifornijo, kjer je pridobil drugi magisterij in doktorat.

Leta 1973 se je vrnil v Mendozo, kjer je poučeval kot univerzitetni profesor. Leta 1975 je odšel v Washington, kjer je opravljal različne funkcije: od ekonomista, zadolženega za analizo socialnih in industrijskih projektov, do svetovalca izvršilnega podpredsednika banke. Zadnjih pet let službovanja v ZDA je bil direktor kabineta predsednika Medameriške razvojne banke in član predsedniškega sveta banke. Med 1994 do 2000 je bil premeščen v Pariz kot posebni predstavnik na predstavništvu IDB za Evropo.

V slovenski politični prostor je vstopil v prvi polovici leta 2000, ko je po sklenitvi sporazuma o koaliciji Slovenija med SKD in SDS prevzel vodenje strokovnega sveta. Na združitvenem kongresu SKD+SLS 15. aprila 2000 je bil Bajuk izvoljen za podpredsednika stranke.

Po padcu tedanje vlade Janeza Drnovška v volilnem letu 2000 je bil na tretjem glasovanju v državnem zboru na predlog pomladnih strank Bajuk maja potrjen za novega mandatarja. Vlada je pod njegovim vodstvom sprejela vrsto ukrepov, ki so pripomogli, da je Slovenija izpolnila zahteve za vstop v Evropsko unijo. Vlado je vodil do oktobrskih parlamentarnih volitev.

V tem času pa je v vladajoči koaliciji prihajalo do nesoglasij glede spremembe volilne zakonodaje. Dr. Bajuk je z Lojzetom Peterletom in drugimi, ki so zagovarjali večinski volilni sistem in voljo državljank in državljanov izraženo na referendumu, 4. avgusta 2000 ustanovil stranko NSi in postal njen prvi predsednik.

V obdobju 2000-2004 je bil poslanec NSi, za poslanca v državnem zboru pa je bil ponovno izvoljen tudi leta 2004, a je v novi vladni koaliciji, ki jo je poleg SDS, SLS in DeSUS sestavljala tudi NSi, prevzel funkcijo ministra za finance.

Leta 2005 ga je revija The Banker razglasila za finančnega ministra leta v EU. V času njegovega ministrovanja pa smo v Sloveniji prevzeli tudi evro.

Vir: Odnosi z javnostmi NSi