Poslanec Polnar sprašuje vest ne le poslancem, pač pa vsem, ki nam republika kaj pomeni

Robert Polnar sprašuje vest ne le poslancem, pač pa vsem, ki nam republika kaj pomeni in si prizadevamo, da bi naša nihilistična puščava ozelenela, Slovenija ob tridesetletnici bolj zaživela, njeni državljani pa postali smeli in odgovorni upravitelji svojih zadev.

Poslanec Polnar ne skopari s kritiko političnega močvirja

Zelo pozorno sem poslušal posnetek govora, v katerem se je poslanec Robert Polnar odkrito, poglobljeno in pogumno spoprijel z družbeno-političnim položajem v Sloveniji. Ni skoparil s kritiko političnega močvirja, v katerem se gibljejo politični krogi, ki bi radi za vsako ceno obdržali privilegirane položaje, a nimajo ne znanja ne sposobnosti, še manj politične modrosti in razsodnosti. Prijetno presenečen nad tehtnostjo besed in odločnostjo govora si nisem mogel kaj, da si ne bi rekel: slovenski Cicero. Morda bo kdo ugovarjal, a filozofska poglobljenost in razsodno tehtanje puhle vsakdanjosti našega političnega in splošnega nihilizma je vredna vse pozornosti. Tudi Cicero si je prizadeval, da bi republika (skupne zadeve oziroma obče dobro) prevladala nad klientelizmom in podkupljivostjo.

In o tem je govoril Robert Polnar. Cicero je sicer živel, govoril in pisal v rimskih izrednih razmerah pred davnimi dva tisoč leti in bil v stalni nevarnosti, da zaradi svojega delovanja izgubi življenje, kar se mu je tudi zgodilo. Trenutno stanje v Sloveniji, ko nekateri grozijo z (uličnimi) revolucijami, celo smrtjo tistim, ki nam vladajo, je treba z resno odločnostjo obsoditi.

Lažno in pritlehno propagandno besedičenje tako imenovanega političnega analitika Alema Maksutija na POP TV tako stanje le še napihuje in človek se vpraša, zakaj ta hiša podira vse ustavne meje zakonitosti in dostojnosti.

Kakšna pa je ta svoboda izražanja, o kateri levičarji stalno nabijajo po Evropi, sami pa jo teptajo v njenem najbolj prvinskem delu: na področju spoštovanja človekovega dostojanstva in v skrbi za obči blagor. Očitno po tradiciji bivšega režima, da je nekaterim vse dovoljeno, drugi pa naj bi bili tiho in bi se pustili tako ali drugače likvidirati. Halo! Ali nismo v demokratični državi?! Ali nimamo vsi pravice govoriti in uveljavljati svojih potreb z demokratičnimi sredstvi? Namesto tega pa naj bi molčali in prenašali, da nam hodite po glavi.

Robert Polnar sprašuje vest ne le poslancem, pač pa vsem, ki nam republika kaj pomeni

Temu stanju duha in politike brez vrednot in poskusom nasilnega razvrednotenja legitimne oblasti se je poslanec Robert Polnar jasno in odločno uprl in pokazal na njegovo nihilistično pogubno širjenje v naši družbi. Gonilna sila takih poskusov je strah. Vemo: v najtežjih časih slovenskega naroda so komunisti terorizirali Slovence, jim pognali strah v kosti in jih naredili nemočne. Strah, kot je poudaril tudi Robert Polnar, se še vedno druži s prazno in nespametno pokornostjo. Toliko bolj presenečata pogum in državniška drža tega poslanca, ki je razkril korupcijska tveganja predsednika Računskega sodišča in prvaka DeSUS-a. Kje so ustanove, ki varujejo zakonitost in red? Kje so torej neodvisni novinarji, tožilci; univerzitetniki, akademiki z intelektualno poštenostjo in drugi varuhi ustavnega reda in njihove ustanove, ki morajo skrbeti za zakonito poslovanje in zaščititi skupno dobro te države? Zahtevna vprašanja predvsem za tiste, ki mislijo, da z mlatenjem prazne politične slame gradijo prihodnost te države.

Ker nikakor nismo naivni, vemo, da so za tem zasebni razlogi: ohranitev in vzdrževanje pridobljenih privilegijev za vsako ceno oziroma prisvajanje našega premoženja. Absurdno je, da hiša, ki jo plačujemo vsi državljani, podpira takšne za narod pogubne mehanizme in ignorira blagor nas vseh.

Kako dolgo še boste izrabljali našo potrpežljivost, se je spraševal Cicero? Odgovor je jasen: tako dolgo, dokler se bomo pustili.

Zato, spoštovani Slovenci, ne dopustimo, da nas žalijo, zmerjajo in omalovažujejo. Ob tridesetletnici postanemo ponosni, odgovorni in odločni državljani te države. Hvaležen sem, da poslanec Robert Polnar sprašuje vest ne le poslancem, pač pa vsem, ki nam republika kaj pomeni in si prizadevamo, da bi naša nihilistična puščava ozelenela, Slovenija ob tridesetletnici bolj zaživela, njeni državljani pa postali smeli in odgovorni upravitelji svojih zadev.