Poplave in evtanazija na TV Slovenija

Katastrofalna naravna nesreča, ki je prizadela Slovenijo, ima kljub medijskemu vzdušju o pomenu velike solidarnosti do prevelikega števila prizadetih ljudi, ki so tokrat izgubili vse, dva obraza. Tisti zunanji, ki ga človek posameznik kaže v družbi sotrpinov, od jutra pozno v noč, v bitki z vodo in blatom, je eno. Povsem nekaj drugega pa je posameznikovo srečanje s samim seboj, ko je izgubil vse, kar je ustvaril v svojem življenju zase, za svoje bližnje in mu je ostalo zgolj golo življenje … Ko se človek, izmučen od vsega, pozno v noč sreča ob vseh gestah solidarnosti s temi vprašanji, pa je stiska kljub vsemu velika. Res pa je, takrat mu vsa tolažba in vse lepe besede ne morejo nadomestiti tega, kar je v življenju ustvaril in v hipu izgubil …

Na TV SLO so v petek, 11. avgusta 2023, ob 22. uri v prvem delu pokazali to stisko ljudi ob tej katastrofi, v drugem delu pa v kontekstu petstoletne poplave v Sloveniji vsebinsko zelo neprimeren prispevek večkratnega doktorja znanosti, ki agitira za uzakonitev evtanazije. Seveda je bilo poskrbljeno, da mu je zdravnica, ki ji življenje pomeni vse, ugovarjala. Česa bolj skrajno neprimernega v teh turobnih dneh novi programski svet RTV SLO sploh ni mogel postreči slovenskemu prostoru ob tej katastrofi.

Za mnoge ljudi, ki so fizično in psihično po tej nesreči na dnu kot še nikoli, je to perverzen izhod iz sile. Za večino pa nekaj, kar je povsem v nasprotju s človekoljubjem, ki ga je polna predvsem politika. Seveda, iz svojega varnega zaledja. Novo programsko vodstvo RTV si res ni moglo izbrati bolj neprimerne priložnosti za propagiranje uzakonitve  evtanazije v Sloveniji. Res pravi trenutek, da tudi Srebrna nit pokaže svojo pravo barvo, ko z vprašljivim zdravnikom proti vsem zdravniškim združenjem v Sloveniji ugotavlja, kako pomagati trpečim starejšim ljudem na oni svet. Ta čas zaostreno politično in ekonomsko vprašanje višjih pokojnin ali evtanazije je tokrat zelo neposredno obviselo v etru. Izognil se bom številnim drugim vprašanjem ob tej oddaji, razen enemu: ali ima človek s tremi doktorati, ki propagira na TV oddaji zakon o evtanaziji, tudi doktorat iz empatije?

Andrej Jemec1 komentar

Comments are closed.