Ponos tudi nekaj velja!

Tina Maze zlata medalja“Čestitke Rusiji za 33 medalj in prvo mesto na Olimpijadi. Nič se ni porušilo, iger ni zmotil noben teroristični napad, tankočutni otvoritvena in sklepna slovesnost pa sta najboljši odgovor vsem, ki so opozarjali na katastrofo. Kritike, ki so med igrami letele na Rusijo, je ruski znanec pospremil z besedami: ‘Zdaj vem, kako se počutijo Židje!’”, je zapisala v nedeljo zvečer, 23. februarja., dopisnica dnevnika Delo Polona Frelih na spletno omrežje Facebook in tako svojim prijateljem povedala, da je zimskih olimpijskih iger v Sočiju konec.

Soči je XXII. zimske olimpijske igre imel v gosteh med 7. in 23. februarjem letos. Na njih je nastopilo 2871 športnikov iz 88 držav, ki so se za odličja borili v 98 disciplinah. Igre, ki so potekale v letoviškem mestu ob Črnem morju, so se v zgodovino zapisale kot najdražje doslej, bolj kot po zimskem pa so zaslovele po spomladanskem vremenu.

Mlada Urša Kutnar je bila mogoče najboljša med vsemi, skoraj trideset tisoči tviteraši, toliko tvitov so namreč slovenski uporabniki Twitterja poslali slovenskemu Olimpijskemu komiteju, ko je minulo nedeljo zvečer zapisala: “Hvala, dragi moji twiteraši za druženje ob gledanju OI. Pogrešala bom tole združenost vseh Slovencev”.

“Prav tako je podvig osem slovenskih medalj – to so bile igre, ki so nam jih prinesle toliko kot vse do zdaj! Statistika ne laže – boljši od nas so le Norvežani: na milijon prebivalcev imajo 4,92 medalje, Slovenci pa se lahko veselimo 4,01 medalje na milijon ljudi. Na tretje mesto se je po učinkovitosti zbiranja odličij zavihtela Avstrija. Zato pa je zlato Sloveniji pripadlo po številu medalj na bruto domači proizvod (BDP). Na relevantnem spletnem finančnem in gospodarskem portalu bloomberg. com so izračunali število medalj na sto milijard BDP. Po podatkih na bloomberg. com znaša letni BDP Slovenije 41,7 milijarde in po tej formuli pripada naši državi 13,98 medalje na sto milijard BDP. Norveška je druga z 9,12 medalje (200-milijardni BDP), Latvija pa tretja z 8,14 medalje (30-milijardni BDP),” so zapisale Slovenske novice.

“Alpska smučarka Tina Maze se je v zgodovino slovenskega športa zapisala kot prva dobitnica zlate zimske olimpijske kolajne. To je osvojila v smuku v Sočiju, nato pa je dodala še zlato v veleslalomu, s čimer je igre končala kot najboljša alpska smučarka. Med rekorderje se je zapisala tudi po številu točk svetovnega pokala v sezoni 2012/2013”.

“To je to, kar se tiče mene v športu. Kar malo hudo mi je, ampak to je to”, je dejala Tina Maze v intervjuju za Val 202.

“Na igrah so slovenski športniki osvojili kar osem medalj. Dve zlati je dobila Tina Maze, s srebrom in bronom sta se okitila Peter Prevc in Žan Košir, z bronom pa Vesna Fabjan ter Teja Gregorin. S tem dosežkom je Slovenija kar na 16. mestu med vsemi dobitnicami. Ruski organizatorji iger so olimpijsko zastavo predali prirediteljem naslednjih zimskih olimpijskih iger, ki bodo leta 2018 v Pjongčangu v Južni Koreji”.

To je le nekaj poudarkov, ki sem jih ob koncu letošnjih zimskih iger zbral na svetovnem spletu, kjer sem na nekem ameriškem spletnem mestu našel tudi fotografijo, na kateri je slikan deželni tajnik stranke Slovenska skupnost dr. Damijan Terpin, ki z veliko slovensko zastavo in z zlato lasuljo na glavi v Sočiju navija za slovensko šampionko Tino Maze, in sem se prav ob tem dejstvu še najbolj zavedel, kako vseprisotne so bile te najdražje in vrhunsko organizirane zimske olimpijske igre doslej, saj so to bile dejansko tudi prve olimpijske igre, pri katerih je svetovni splet, internet, pokazal, kako lahko v trenutku izvemo rezultat in vidimo sliko dogodka povsod po svetu. Če smo včasih še mislili, da je televizija tista, ki prinaša svet v naše domove, je danes to gotovo internet.

Slovenci smo navdušeno navijali za naše športnike in bili tudi pri nas izjemno ponosni na njihove uspehe. Tino Maze, ki je z dvema zlatima medaljama, četrtim, petim in osmim mestom dokazala, da je zares najboljša smučarka na svetu, pa smo itak že pred časom vzeli za svojo, tudi zaradi njenega goriškega trenerja in tudi zato, ker prihaja večkrat trenirat v Gorico in Gradež.

Dejstvo je, da so športniki največji veleposlaniki domovine Slovenije v svetu in tega smo izjemno veseli tudi sami. Že res, da se življenje nas navadnih smrtnikov zaradi uspehov slovenskih športnikov na OI čisto nič ne bo spremenilo, a ponos, ki so ga v nas vzbudili, tudi nekaj velja!

Pripis uredništva: V sodelovanju med tednikom Novi glas in Časnikom, objavljamo prispevek ekipe ustvarjalcev tega medija Slovencev v Italiji.

Foto: Flickr