Ples političnih elit na kakofonične* viže

To jesen so se neverjetno zgostili dogodki, ki imajo skupni namen v enoumljanju državljanov. Korak za korakom, od ene seje vlade do druge, od ene seje državnega zbora do druge, od enega nastopa politikov v javnosti do drugega se približujemo stanju družbe, ki ga z vso zaskrbljenostjo lahko poimenujemo fašizem. Levi fašizem, tako kot pred stotimi leti v Italiji. V šoli so nas sicer zavajali, da naj bi bil fašizem zavržna politika desnice in to naši mladini lažejo še danes. Enako velja za nacionalsocializem in seveda komunizem. Vsi trije totalitarizmi so levi!

Dol s kulaki!

Delovno zmago mestnežev, ki so bili rojeni z zlato žlico, so v neki kavarni proslavili ministrski predsednik Robert Golob, njegova poklicna hostesa Tina Gaber in zvezda dneva Meira Hot. Razlog za prešerno vzdušje je bila novela Zakona o zaščiti živali, ki jo je preko čeri pripeljala podpredsednica državnega zbora in poslanka SD Meira Hot. Zdaj, ko je koalicija poskrbela za »humano« življenje in smrt živali, nestrpno pričakujemo, da se bo z vso občutljivostjo lotila človeka vrednega življenja in smrti ljudi. Vendar nas lahko upravičeno skrbi, da bo prednost pred našimi življenji dala smrti: smrt posameznika z zakonom o evtanaziji in umiranje slovenskega naroda z ignorantskim odnosom do natalitete in lahkomiselnostjo do migracij.

Menda je bila Tina navdušena predvsem nad členom v noveli zakona, s katerim bodo uvedene obvezne nadzorne kamere v klavnicah. Tako je prav. Če so kamere nameščene na jahtah, kjer prvorazredne punce skrbijo za dobro počutje in telesne aktivnosti gostiteljev, naj bodo tudi v klavnicah. Meiro je nekoliko zaskrbela izvedljivost štirideseturnega izobraževanja hlevskih špicljev. Predsednik vlade je takoj zagotovil, da ne bo dopustil, da bi se to izobraževanje sfižilo, kot se je računalniško opismenjevanje starostnikov pri ministrici Emiliji Stojmenovi Duh. Špiclji, ki se bodo borili proti zdravi kmečki pameti in veterinarski stroki, bodo morali biti visoko strokovno usposobljeni, zato bo obvezni tečaj kar štirideseturni.

Poslanka Meira Hot si je z glasovanjem v državnem zboru za novelo Zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici zabila avtogol. Ena največjih poznavalk kmetijstva na Slovenskem si je kot poslanka zaradi novele omenjenega zakona zaprla vrata v organe zbornice. Velika škoda, ker ne bo mogla kmetom in gozdarjem neposredno pomagati s svojim znanjem in bogatimi izkušnjami, ki jih je njena družina pridobivala iz roda v rod pri kmetovanju na sončni strani Alp. Ne sekirajmo se po nepotrebnem, vedno se najde rešitev; lahko bo iz zaodrja suflirala vladnim nevladnikom pri skorajšnjem zmagovitem pohodu na Kmetijsko gozdarsko zbornico. Depolitizaciji RTV sledi depolitizacija Kmetijsko gospodarske zbornice. Njen rezultat bo dosledno onemogočanje delovanja bivših ali aktivnih desnih politikov in funkcionarjev v zbornici, ljudi, ki se spoznajo na kmetijstvo in čutijo odgovornost za stanovsko organiziranost.  Mar diskriminacija kmetijskih strokovnjakov, ki so okuženi s konservativno desno politiko, ni fašizem?

Cerkev izločiti iz države

Napačno tolmačenje ustave o ločitvi države in verskih skupnosti je že ponarodelo. Zlonamerno in fašistoidno razlaganje lahko razumemo ne kot ločitev, ampak izločitev. Z enim samim popravkom zakona, je državni zbor verske skupnosti (Cerkve) kar dvakrat diskriminiral. Znižal je nadomestila za socialne prispevke verskih uslužbencev za štirideset odstotkov (s 100 % na 60 %). Prikimal je očitni diskriminaciji, ki si jo je zlobno zamislila ministrica Asta Vrečko. Po drugi strani pa bo preko tri tisoč upravičencev, ki jim prav tako nadomestila prispevkov plačuje Ministrstvo za kulturo, uživalo stoodstotno nadomestilo. Diskriminacija, neenakost pred zakonom, da tudi v tem primeru ne rečemo fašizem!

Krivično prikrajšanje pri denarju ni najhujše, kar je doletelo verske skupnosti pod ministrico, ki išče navdih za delo na Čebinah. Neverjetno, ampak resnično, verskim skupnostim so odvzeli status splošne koristnosti. Ministrstvo je sladostrastno v zakonodaji našlo dlako v jajcu in odslej verske skupnosti niso splošno koristne, skratka v (S)svobodi so nekoristne, da ne rečemo škodljive.

Zanimivo, edinole pri davkih verske skupnosti niso izločene iz države. Še sreča, da je nesposobna vlada trenutno z dnevnega reda umaknila obdavčenje cerkvenih nepremičnin. Tega se ne smemo preveč veseliti, morda je to le zatišje pred viharjem.

Dobrodelnost žogobrcev in politikov

Nikoli ne bomo izvedeli, koliko časa in sredstev so Slovenci nesebično darovali nesrečnim poplavljencem. Zvrstilo se je tudi veliko dobrodelnih prireditev. Vsa ta plemenita dejanja so padla v senco medijsko razvpite nogometne tekme v Stožicah, kjer so zbrali tri milijone evrov in pol, če lahko verjamemo organizatorjem. Na prvi pogled se to zdi veliko. Pa je res veliko, če so žogo brcali pregrešno bogati nogometni zvezdniki in se je na VIP tribuni drenjala zelo premožna politična smetana? Samo slednja bi lahko za malo šalo zbrala nekaj milijonov. Župan Jankovič bi lahko primaknil kakšen milijon po vseh odpuščenih milijonskih dolgovih do države. Predsednica republike Nataša Pirc Musar in njen plačani spremljevalec mož Aleš obračata privatizacijske milijone. Organizator tekme Aleksander Čeferin v času ene tekme ne more prešteti svojih milijonov. Predsednik vlade Golob in honorarna spremljevalka Tina se ne utapljata samo v dozdevnih ljubezenskih čustvih, ampak tudi v denarju od elektrike. Tudi komisar za krizo Janez Lenarčič in ustvarjalka krize v SD Tanja Fajon nista na »minimalcu«. Ne pozabimo na Matjaža Hana, ki bi prav gotovo lahko pogrešil kakšen evro, ki ga je še pred ministrovanjem zaslužil pri državnem Petrolu za čiščenje bencinskih servisov.

Koliko so na VIP tribuni darovali, lahko samo ugibamo, ni pa potrebno ugibati v zvezi s foto terminom, ki je bil nadvse uspešen. Igrali so človekoljubje in bili so kakopak v središču pozornosti. Za predsednico republike je bila tekma menda celo neodložljiva mednarodna službena obveznost, zaradi katere ni utegnila priti na Stično mladih, čeprav je udeležbo obljubila.

Rdeče in Michelinove zvezdice

Pred nekaj dnevi se je zgodil še en »dobrodelni« dogodek z izplenom 880.600 evrov. Marsikdo bi ga spregledal, če se vanj ne bi vpletel (bolje rečeno zapletel) sam predsednik vlade. Pooblaščena francoska agencija, ki ji je Slovenska turistična organizacija plačala 880.600 evrov (brez DDV), je namreč ocenjevala vrhunske slovenske restavracije in podeljevala Michelinove zvezdice. Ani Roš so letos prisodil tri zvezdice. Kuhinja v kuhinji za velik državni denar, bi lahko rekli, zlasti še zaradi škandala, ki je sledil podelitvi. Kot blisk se je po družbenih omrežjih širil amatersko zrežirani video posnetek telefonskega pogovora med predsednikom Golobom in Ano Roš. Predsednik ji je čestital, Ana pa se mu je dobrikala in obljubljala podporo pri njegovem trudu, karkoli naj bi že to pomenilo. Najmanj, kar lahko rečemo, je, da sta se razgalila kot ekshibicionistična frenda in da Golob svoji funkciji nikakor ni dorasel. Vsi, ki nam spomin še ni čisto opešal, se še spomnimo politikantskega izpada Ane Roš, ko je na družbenih omrežjih v času pandemije zaničevala prejšnjega predsednika Janšo. Ana ne meša samo v svoji oštariji, ampak tudi v politiki. Očitno se ji to splača.

Riba smrdi pri glavi

Državljani s strahom in nelagodjem pričakujemo naslednji burkaši video ali novo golobistično izjavo predsednika vlade. Čas je že, da brez izmikanja državljanom razkrije, kaj je z njegovo nogo. Je bil pri zdravniku specialistu v državni ambulanti oskrbljen v roku tridesetih dni, ali je, zdravstveni minister, iskal zdravniško storitev pri zasebniku? V javnosti kroži zlobna ugotovitev, ki jo je sicer težko jemati za verodostojno: Na bergle naj bi ga spravila njegova najdražja, do konca mandata pa ga utegne spraviti še na beraško palico.

Kdor pravi, da ima Slovenija slabo urejen letalski promet in nezadostno povezljivost s svetom, je nergač in lažnivec. Dokaz za nasprotno so številni leti »mladoneporočencev« z reaktivnimi letali na državne stroške. Golobi preletavajo nebo brez osovraženega kerozina in stroškov v breme davkoplačevalcev, Golob pač ne. Skrbi za zdravo prehranjevanje Slovencev, dobremu počutju nutrij in migrantov, pokrivanju travnikov in jezer s sončnimi elektrarnami se je pridružila še skrb za prikrivanje številnih letov z reaktivnimi letali, tako za službene poti kot za razvedrilo in razvajanje v dvoje.

Marsičemu se bomo morali odrekati zaradi ideologije zelenega prehoda in trajnostnega razvoja – pa ne vsi. Še vedno drži kot pribito: Vsi smo enakopravni, nekateri so enakopravnejši (G. Orwell, A. Puhar).

___________

*   neubrane, neblagozvočne, grde1 komentar

  1. Naši levaki bodo plesali natanko toliko časa, kolikor jih bo volilo slovensko delovno ljudstvo in niti en dan ne več. Dokler pa imajo za seboj večino volilcev, je njihovo početje politično legitimno, četudi je pokvarjeno ali celo kriminalno. Kučan in Janković sta najbolj vidna zgleda povedanega.

Comments are closed.