Pivovar, domoljub in avtor prvega zemljevida slovenskih dežel, ki je bil po rodu Kočevski Nemec

Parodija skorajda ne bi mogla biti večja. Avtor prvega zemljevida slovenskih dežel in goreč domoljub po rodu sploh ni bil Slovenec, pač pa Kočevski Nemec. Rodil se je leta 1824 v Kočevski Reki. Rojen je bil v bogati trgovski družini in njegov oče je veljal za enega najbogatejših Kranjcev.

Kozlerjev Zemljevid slovenske dežele

Leta 1866 so bratje Kozler kupili Cekinov grad v Ljubljani in v neposredni bližini ustanovili pivovarno, iz katere se je razvila današnja Pivovarna Union. Peter je študiral pravo in ga dokončal na Dunaju V politiko je stopil že leta 1848, ko je v revolucionarnem letu postal član društva Slovenija. Skupaj z Antonom Globočnikom je bil prav on tisti, ki je določil barve slovenske zastave. V letu revolucije se je vrnil  v Ljubljano in si prizadeval za Zedinjeno Slovenijo. Za politični program, v katerem naj bi bile dežele, poseljene s Slovenci, združene v eno politično celoto pod žezlom Habsburške monarhije.

Daljnoviden politični program, ki pa se v času monarhije ni uresničil.

V začetku leta 1852 je Kozler pripravil bakrorez zemljevida slovenskega ozemlja, a v tem času je bila revolucija že v zatonu in konservativne sile spet nazaj v sedlu. Vojaška oblast mu je zaplenila iztise in plošče ter ga obtožila “hudodelskega kaljenja javnega miru”. Kozlerju so v nadaljevanju gradivo vrnili, a leta 1853 natiskani zemljevid prepovedali razširjati. V javnost je tako zemljevid prišel s precejšnjim zamikom, a bil v nadaljevanju še dvakrat ponatisnjen.

Pogled na zemljevid nam hitro pokaže vso razmetanost našega naroda po avstrijskih pokrajinah. Z rdečo črto so očrtane meje našega narodnega ozemlja, ki pa se nahajajo na avstrijskem Primorju, Kranjski, Štajerski, Koroški in Ogrskem Prekmurju.

Kozlerjevo pivo – prednik Uniona

Po vrnitvi je z Dunaja je Kozler služboval v Ljubljani in v nadaljevanju na Avstrijskem Primoskem. Leta 1856 je postal notar v Sežani in prevzel očetovo trgovino na Dunaju. V letu 1867 je bil izvoljen v deželni zbor Kranjske, nato pa še dvakrat ponovno izvoljen. Kandidiral je tudi v državni zbor na Dunaju, a mu izvolitev ni uspela. Kot rojen gospodarstvenik je bil član številnih stanovskih združenj, a kot gospodarstveniki se bratje niso najbolj izkazali. Že po njegovi smrti je bila pivovarna likvidirana in se v današnji podobi razvila z drugimi lastniki.

Umrl je leta 1879 in po stoletju in pol spomin na slovenskega politika in domoljuba počasi drsi v pozabo. Ostal pa nam bo v spominu po svojem zemljevidu. Še danes se spominjam trenutka izpred štiridesetih let, ko sem se v času slovenske pomladi sprehodil mimo knjigarne na Bežigrajskem dvoru v Ljubljani. Prodajalka je v izložbi pravkar nalepila na steno Kozlerjev Zemljevid slovenskih dežel z letnico 1853. Od takrat so minila že desetletja, a zemljevid in spomin na slovenskega politika še vedno visi na moji steni.