Prejeli smo: Pismo zmedene volivke

nova slovenija nsi ljudmila novakGospe in gospodje, člani in simpatizerji NSi, ki se trudite s pojasnjevanjem (opravičevanjem?) zadnjih nenavadnih odločitev (kot jih pojmujemo od dogajanj in celovitih informacij oddaljeni volivci)!

Nisem edina, ki sem doslej vedno volila samo NSi (oz. njene neposredne predhodnice), ker sem kot katoličanka tam videla usmeritve, ki so mojim načelom najbližje. Povsod drugje (tudi na »desni«) me je motilo bistveno več pomembnih stvari, o katerih nisem pripravljena sklepati kompromisov (večina se nanaša na moralno-etična vprašanja, odnos do dogajanja med in po drugi svetovni vojni).

Ta hip nisem prepričana, če bom kot katoličanka sploh še imela možnost koga voliti – ali pa zgolj “izbirati manj slabo možnost, da poskusim preprečiti bolj slabo”. Mogoče niti ni pomembno, kaj jaz mislim – sem pač samo »en glas«. Toda v zadnjem času je mnogo takih, ki smo zmedeni, razočarani, začudeni. Mene bi skrbel vsak izgubljeni glas …

Od tistih, ki vas trenutno hvalijo (to mi je še posebej sumljivo: ko te »levi« trepljajo po ramenih, ker da si »konstruktiven«, mora biti nekaj narobe!; in ko ti servirajo -prirejene – lestvice o večanju priljubljenosti tvoje stranke, ko pa veš, kako razmišljajo »dejanski nekdanji« podporniki, se ti morajo zbuditi vsi alarmi!).  Torej: od tistih, ki vas trenutno hvalijo, ni treba pričakovati, da bodo prispevali za vašo stranko niti pol glasu več kot doslej (da ne bo nesporazuma: doslej so prispevali 0 (nič) glasov)!

Na mestu pa je vprašanje, komu bodo dali svoj glas vaši dosedanji volivci oziroma koliko od njih je še pripravljenih dati svoj glas »krščanskim demokratom«, ki ne uspejo prepričljivo pojasniti nekaterih čudnih odločitev. Tako prepričljivo, da bi jim »navadni ljudje« (tako preproste ženice kot intelektualci) verjeli. Tako prepričljivo, da bi ovrgli vse argumente, s katerimi zagovarjajo spornost novega arhivskega zakona strokovnjaki, ki arhivsko gradivo uporabljajo. Seveda sem selektivna: upoštevam mnenja strokovnjakov, za katere vem, da so v preteklosti marsikaj pojasnili in bi radi tudi vnaprej razvozlavali našo polpreteklost v smeri pojasnjevanja resnice.

Hvalevredno se mi zdi, da se lahko pohvalite, da v vaši stranki ni nekdanjih partijcev. 1. Vaš podmladek te opcije sploh ni imel … 2. Verjamem v možnost spreobrnjenja vsakega in dopuščam možnost, da se je kdo tudi sicer (»z vsem srcem in vsem mišljenjem«) odvrnil od komunizma – čeprav tistega obdobja ni mogoče izbrisati in so taki primeri (ne zgolj dlaka, ampak tudi »nrav«) bolj redki. 3. Težko je navzven videti, kaj se skriva pod našimi »fasadami« in v centru, od koder izvirajo naše besede: ali je povezava neposredna ali pa je vmes kakšen filter …

Toda: ali lahko z vso gotovostjo in moralno odgovornostjo zatrdite tudi to, da v vaši stranki UDBA (danes!) nima svojih lovk, zank in mehanizmov vplivanja na vaše odločitve?

Zmedena, kot sem, še vedno dopuščam možnost, da za vašimi odločitvami stojijo upravičeni razlogi. Če ste še vedno, trdno, popolnoma prepričani v pravilnost svoje odločitve – vztrajajte pri njej. Toda, prosim vas: povejte nam še tisto, kar nam bo pomagalo razumeti, da je to res najboljša odločitev. Če bi se vendarle pokazalo, da odločitev ni bila najbolj premišljena, pa se »potrkajte po prsih«, priznajte in po svojih močeh popravite. Tudi volivci smo samo ljudje, toda nismo tako zakrknjeni, da bi bili gluhi za iskreno opravičilo in delovanje v smeri »popravila škode«.

Opravičujem se za neposrednost, toda v iskreni želji po razjasnitvi okoliščin se mi zdi škoda, da bi si delali utvare. Uspeh mnogih let je lahko hitro sesut, medtem ko gre v nasprotno smer precej počasi. Vsekakor želim še naprej dajati svoj glas stranki, ki bo temeljila na krščanskih vrednotah in resnici. Ki bo iz izkušenj in razjasnjene preteklosti gledala in gradila prihodnost. Ki se ne bo obračala po vetru in bo pokončno stala na nespremenljivih in trdnih temeljih. Če bo to tudi za naprej vaša stranka, (še) ne vem. Iskreno žal bi mi bilo, če bi vam »morala« obrniti hrbet.

Martina Krečič, Vipava